CRISI DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 28/09/2011

Les finances condicionen més que mai

Oriol March / Roger Tugas
2 min
Artur Mas va mantenir l'economia com a prioritat en el seu primer debat de política general com a president.

Barcelona.L'experiència de govern i les dificultats econòmiques es van fer notar en el discurs que Artur Mas va pronunciar ahir. Si es compara amb el del debat d'investidura, el desembre del 2010, s'evidencia que hi ha qüestions que s'aborden amb més cruesa que aleshores -la situació financera i les retallades socials-, d'altres que es mantenen en la mateixa tessitura -l'aprimament administratiu i l'esperit business friendly - i un tercer grup que, com l'agenda nacional, perd pes davant l'economia. Sempre tenint en compte que l'èpica d'un discurs d'investidura sol ser més gran que en un debat de política general.

Empresa i ocupació. El govern 'business friendly' s'adapta a la crítica realitat

Simptomàticament, la política econòmica va obrir el discurs, en lloc de les polítiques socials, com en la investidura. Mas va mantenir l'essència del govern business fiendly i els ajuts en forma d'avals a les empreses, però la situació actual el va obligar a aparcar promeses com el compliment de la llei de la morositat. Aquest cop no va repetir el compromís de reduir en quatre anys l'atur a la meitat, però sí la reivindicació del Corredor Mediterrani i de les transferències en ports i aeroports.

Polítiques socials. Les retallades ja són una realitat però es mantenen objectius

Al desembre, Mas acceptava que seria difícil invertir més en ensenyament, sanitat i polítiques socials, i ara ja es veu obligat a reconèixer-hi les retallades. Manté, però, l'objectiu d'un sistema educatiu trilingüe amb preeminència del català i de millorar la formació dels professors, va afegir ambició a la reforma de la formació professional i va anunciar una llei de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari. En sanitat va repetir la defensa de la col·laboració pública i privada i va agrair l'esforç als professionals del sector, molt afectats per l'austeritat imposada. En polítiques socials va anunciar lleis per dificultar els desnonaments però no va poder celebrar gaires èxits ni grans millores.

Autogovern. Defensa clara del pacte fiscal i de la cultura i llengua catalanes

Mas va centrar l'eix nacional del discurs en aquests tres aspectes. Va insistir, com al desembre, en l'inici d'una transició nacional i va concretar que consisteix a "decidir com governar-nos millor", però sempre des del consens, que ara pren forma d'un pacte fiscal similar al model basc i navarrès. En la investidura va dir que, en termes culturals, Catalunya ha d'actuar "com un Estat", una idea que manté.

Administració pública. Concreció de l'aprimament via aprovació de les lleis òmnibus

Mas va prometre en el seu discurs d'investidura que el seu govern no aprovaria cap llei que no comportés l'eliminació d'una norma antiga. Ahir ho va repetir, gairebé amb les mateixes paraules, quan va explicar les virtuts de les lleis òmnibus d'austeritat, agilitat i aprimament administratiu. Aquestes normes afecten també qüestions relacionades amb el medi ambient, un tema en què no va incidir, més enllà de parlar, sense concretar, de defensar la sostenibilitat ambiental.

Seguretat. Nou codi ètic per a la policia catalana en els pròxims mesos

El president va anunciar la creació d'un comitè d'ètica per aplanar el camí de cara a l'elaboració d'un nou codi ètic de la policia catalana. Mas va avançar la supressió de l'antiga normativa en el seu discurs d'investidura. Havia estat un dels cavalls de batalla de CiU a l'oposició.

stats