Crònica 05/05/2011

El fiscal general dels EUA manté que l'assassinat Va ser legal

Núria Ferragutcasas
2 min
Una imatge d'arxiu dels equips d'elit dels EUA.

WASHINGTON.El fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, va justificar ahir l'operació que va acabar amb la mort de Bin Laden com un acte d'"autodefensa nacional". Davant del comitè d'assumptes jurídics del Senat americà, Holder va assegurar que la missió va ser "completament legal" i "d'acord amb els nostres valors". A més, el fiscal va explicar que si Bin Laden s'hagués rendit podria haver estat detingut i traslladat davant de la justícia, però, en la seva opinió, res indica que volgués fer-ho, per la qual cosa matar-lo "va ser el més apropiat".

Les declaracions del fiscal arriben després que se sabés que el líder d'Al-Qaida anava desarmat, i molts es tornen a preguntar si l'objectiu inicial de les forces militars era matar el terrorista. El secretari de premsa de la Casa Blanca, Jay Carney, va assegurar que Bin Laden "es va resistir" i que "hi ha altres maneres de mostrar resistència que esgrimir una arma". Per la seva part, el director de la CIA, Leon Panetta, va dir en una entrevista a la televisió NBC: "Teníem l'autorització de matar-lo, tot i que no estava clar. Si, de cop i volta, hagués aixecat els braços i s'hagués rendit, l'hauríem capturat. Però això no és el que va passar". D'altra banda, Panetta va admetre que mai es van obtenir proves que confirmessin que Bin Laden vivia en una residència prop d'una acadèmia militar pakistanesa.

La filla confirma la mort

Un funcionari de la intel·ligència pakistanesa va explicar a la cadena de televisió nord-americana ABC que una de les filles de Bin Laden, de 14 anys, va veure morir el seu pare "amb els seus propis ulls". La nena, que és una dels deu familiars del líder d'Al-Qaida detinguts a l'espera de ser interrogats, està sent atesa en un hospital militar del Pakistan i ha qüestionat la seqüència dels fets donada per la Casa Blanca.

stats