LA CORRUPCIÓ ESQUITXA EL PSOE
Crònica 29/11/2011

La fiscalia demana al Suprem que investigui José Blanco

José Blanco té els dies comptats com a ministre de Foment, però a més se li pot complicar la vida en qüestions judicials si prospera la petició de la fiscalia que demana al Suprem que doni llum verda a la causa.

Ara
2 min
La fiscalia demana al Suprem que investigui José Blanco

MADRID.La fiscalia va presentar ahir un informe en què considera que el Tribunal Suprem ha d'admetre a tràmit la investigació iniciada per un jutjat de Lugo sobre presumptes cobraments de comissions il·legals a canvi de tractes de favor en què un empresari gallec implica el ministre de Foment, José Blanco. El fiscal va sol·licitar que es nomeni un magistrat instructor per a la causa. L'empresari Jorge Dorribo va denunciar que s'havia citat amb el ministre Blanco al cotxe oficial en una gasolinera de Lugo per parlar de tractes de favor a les seves empreses. El ministre ha admès la trobada, però ha negat que afavorís Dorribo.

L'escrit lliurat ahir per la fiscalia respon a la petició que el dia 11 li va fer el Suprem perquè informés de si en les actuacions remeses per la jutge hi havia indicis de delicte i si l'alt tribunal era l'òrgan competent per investigar-ho, ja que Blanco és aforat. L'exposició raonada enviada per la magistrada San José conté, segons va informar el diari El Mundo, les declaracions prestades des del mes d'agost per Dorribo, propietari de la farmacèutica Nupel, en què va assegurar que Blanco havia fet gestions perquè el ministeri de Sanitat agilitzés la tramitació de diversos expedients que afectaven la seva companyia. En les primeres declaracions, segons el mateix diari, l'empresari va ometre una dada que sí que va incloure després: el 5 de febrer, instants abans de veure's amb Blanco a la gasolinera, va lliurar a un cosí del ministre un sobre amb 200.000 euros en bitllets de 500, que suposa que va donar després al titular de Foment. En un comunicat del 6 d'octubre, Blanco va assegurar que "no va rebre ni va cobrar res" de Dorribo, "ni directament ni indirectament, ni en metàl·lic ni en transferència, ni en els seus comptes ni a través de persones interposades". Les informacions publicades també parlen de presumptes gestions perquè un altre empresari pogués construir una nau a Sant Boi de Llobregat.

Ahir, l'encara número 2 del PSOE va assegurar que no tenia constància de l'informe del fiscal i va mostrar la seva esperança que "s'aclareixi la veritat". Els socialistes li van fer costat i el PP, bel·ligerant durant la campanya, només va dir que "està bé que tots els ciutadans siguin tractats igual davant la llei".

stats