Crònica 13/03/2011

La fiscalia demana prudència

La fiscalia de Barcelona ha començat a prendre declaració als afectats pels nens robats. La fiscal del cas anuncia que és un tema "difícil" i demana "prudència" abans de fer valoracions.

Marta Català
2 min
Centenars d'afectats es concentren a la Fiscalia General a Madrid.

Barcelona.La fiscalia de Barcelona, igual que la d'altres províncies de Catalunya i de la resta de l'Estat, ja ha obert diligències per descobrir si hi va haver adopcions irregulars entre els anys 50 i principis dels 80. Barcelona ja ha iniciat les declaracions. Dilluns passat, la Guàrdia Civil va prendre declaració als primers afectats. A Barcelona hi ha 37 casos, dels quals 8 són de persones catalanes, tot i que els seus fets van passar a Saragossa o a altres ciutats. 27 casos més tenen domicili a Barcelona.

La fiscal de Barcelona, Rosanna Lladó, explica a l'ARA que aquesta investigació serà "molt difícil" perquè "és complicat saber coses que van passar fa tant de temps". La jurista creu que "s'ha d'anar amb cura amb les relacions familiars que es veuen afectades". Segons explica Lladó, el seu objectiu és aconseguir saber què ha passat: "Potser descobrim tres o quatres casos, o molts o cap", diu.

D'aquí un parell de setmanes la fiscal tindrà sobre la taula totes les declaracions que ha pres la Guàrdia Civil als afectats i un cop les tingui, les analitzarà "i ja veurem", conclou. A tot l'Estat hi ha uns 800 afectats que són membres de l'Associació Nacional d'Adopcions Irregulars (Anadir). Fa unes quantes setmanes, aproximadament 300 persones van presentar una denúncia col·lectiva a la Fiscalia General de l'Estat, a Madrid. El fiscal general ha derivat les denúncies a cada comunitat autònoma perquè investiguin cas per cas.

Al Congrés dels Diputats

El Congrés dels Diputats rebrà el proxim 15 de març familiars de nens robats. A petició de José Bono, el president d'Anadir farà un discurs al Congrés. Són molts els afectats que pensen anar a Madrid per assistir a l'acte. Mentrestant, els laboratoris continuen fent proves d'ADN a totes les persones que creuen que podrien ser nens robats o familiars que busquen els seus fills. El laboratori Genomica ha fet un preu especial de 90 euros més IVA a Anadir i de moment ja han fet unes 150 proves d'ADN. A data d'avui només es coneix un cas en què una mare hagi retrobat la seva filla robada gràcies a Anadir i a les proves d'ADN. Les dues prefereixen mantenir l'anonimat.

stats