ESCÀNDOL SEXUAL I POLÍTIC
Crònica 23/08/2011

La fiscalia retira els càrrecs contra DSK

El fiscal de Nova York comunica a la presumpta víctima Nafissatou Diallo que retirarà tots els càrrecs d'agressió sexual contra l'exdirector del Fons Monetari Internacional Dominique Strauss-Kahn.

Núria Ferragutcasas
3 min
La defensa denuncia el sabotatge del procés Nafissatou Diallo, la cambrera d'hotel que va acusar l'exdirector gerent de l'FMI Dominique Strauss-Kahn d'agressió sexual, compareix amb el seu advocat, Kenneth Thompson, després d'una reunió a l'oficina del fiscal del districte  de Manhattan, ahir, dilluns 22 d'agost.

WashingtonL'existència d'un dubte raonable pot ser determinant. El fiscal del districte de Manhattan de Nova York, Cyrus Vance, es veu incapaç de convèncer la totalitat del jurat i, per això, avui demanarà al jutge que desestimi el cas contra Dominique Strauss-Kahn. La decisió de Vance posarà fi a tres mesos d'un escàndol polític i sexual sonat, tot i que sense aclarir si la trobada entre el polític francès i la dona de neteja de l'Hotel Sofitel de Nova York fou constitutiva de delicte o consensual.

Lluny queden les imatges d'un Strauss-Kahn sense afaitar, emmanillat i escortat per la policia. L'exdirector de l'FMI aconseguirà en les pròximes hores la llibertat sense càrrecs i el seu passaport per retornar al seu país si el jutge accepta les explicacions del fiscal, una decisió que es dóna per fet. L'equip de Vance presentarà un document "exhaustiu, rigorós i minuciosament elaborat", que inclourà una cronologia del cas i "detalls mai abans revelats" que van en contra de la credibilitat de la presumpta víctima, Nafissatou Diallo.

Cyrus Vance va informar ahir de la seva decisió Diallo i el seu advocat, Kenneth Thompson. Hores abans, Thompson va presentar una moció per apartar Vance del cas i demanar un nou fiscal, ja que consideren que la seva clienta ha estat tractada com una acusada i no com una presumpta víctima i ha sabotejat tot el procés. "Hi ha evidències aclaparadores per sostenir l'agressió sexual -va dir-. El fiscal no està capacitat per portar aquest cas ... Ha sabotejat tot el procés". Diallo acusa Strauss-Kahn d'haver-la atacat sexualment a la suite del seu hotel a Times Square el 14 de maig i d'haver-la obligat de manera violenta a practicar-li sexe oral. El polític francès, que es va declarar innocent però es va veure obligat a dimitir de la direcció de l'FMI, fa front a fins a 25 anys de presó per càrrecs de violació, entre d'altres.

Un gir extraordinari

El cas contra Strauss-Kahn -un dels polítics més poderosos del món i, fins abans de la detenció, principal candidat a la presidència francesa per enfrontar-se a Nicolas Sarkozy- va fer un gir inesperat l'1 de juliol, quan el fiscal va demanar la seva llibertat condicional sense fiança.

Segons la fiscalia, la credibilitat de Diallo -una immigrant de Guinea, vídua i mare soltera de 33 anys- es va posar en dubte. Tot i que les proves forenses demostren una trobada sexual entre l'acusat i l'empleada de neteja, els fiscals van enumerar diverses contradiccions i mentides de Diallo per justificar la seva demanda. Canvis incongruents en el relat dels fets de la presumpta víctima i irregularitats en la seva sol·licitud d'asil als Estats Units han estat claus.

A més, Vance també va obtenir la transcripció d'una gravació en l'idioma fulani, de l'oest d'Àfrica, en què l'acusada hauria dit a un amic, que és a la presó, la frase següent: "Sé el que em faig, aquest home té molts diners". En les últimes setmanes, Diallo ha assegurat en diverses entrevistes a mitjans de comunicació que la frase està mal traduïda i que mai va dir aquestes paraules.

Cas per la via civil

El jutge pot decidir avui tancar el cas penal contra Strauss-Kahn, però l'exdirector gerent de l'FMI encara haurà de fer front a un altre judici. Diallo va presentar el 8 d'agost una demanda civil per demanar una indemnització. Els procediments civils i penals són independents als Estats Units i, per tant, un rebuig de la condemna penal no impedeix un procés civil pels mateixos càrrecs.

De fet, la demanda civil pot ser més fàcil de guanyar per Nafissatou Diallo perquè l'advocat de la víctima no ha de convèncer tots els membres del jurat. Amb una majoria en té prou. Un exemple notori és el de l'esportista O.J. Simpson, que l'octubre de l'any 1995 va ser declarat innocent de l'assassinat de la seva exdona Nicole Brown i del seu amic. Dos anys més tard, però, va ser condemnat a pagar 33 milions de dòlars per danys a les famílies de les seves víctimes.

stats