CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA
Crònica 07/06/2011

La fiscalia troba deficiències en els controls de la pol·lució

La fiscalia reclama explicacions al departament de Territori i Sostenibilitat després de constatar que no es fan controls atmosfèrics diaris. La Generalitat diu que no és obligatori fer-los.

Laia Espín
2 min
Una vista de Barcelona en què la visibilitat no és nítida per la pol·lució. La capital catalana i l'àrea metropolitana van superar al desembre els límits admesos per la UE.

Barcelona.El fiscal de medi ambient i urbanisme de Barcelona, Antoni Pelegrín, després d'estudiar la documentació que li ha fet arribar el departament de Territori i Sostenibilitat sobre els mesuraments de contaminació de l'aire de l'àrea metropolitana, ara els reclama per quins motius no els fan diàriament d'algunes partícules altament contaminants i per què els redueixen a l'estiu. Aquesta demanda d'informació es fa en el marc de la primera investigació d'ofici oberta pel ministeri fiscal sobre la contaminació atmosfèrica a la corona metropolitana de Barcelona. Una investigació preprocessal que el ministeri públic va obrir després que durant el mes de desembre passat es registressin nivells elevats de pol·lució a la capital catalana i altres ciutats de l'Estat espanyol.

El ministeri públic considera que el fet que els mesuraments no siguin diaris impedeix determinar si els nivells de contaminació mitjans superen els límits que estableix la directiva europea. Aquesta normativa estableix diversos elements contaminants que s'han d'analitzar per saber els nivells de pol·lució de l'aire.

Dades incompletes

Segons els últims estudis de la Generalitat, la contaminació provocada per diòxid de nitrogen està per damunt dels límits màxims marcats per la Unió Europea, però no així els nivells mitjans de partícules en suspensió en l'aire (PM10), que són els més perillosos per a la salut. Precisament, el fiscal va reclamar, en el marc de la seva investigació a la Direcció General de la Qualitat Ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat, el nombre de dies en què es va superar el valor límit diari d'aquestes partícules contaminants, una dada que ha ofert de manera incompleta, segons fonts de la fiscalia. La falta de xifres diàries no permet determinar si s'han incomplert els límits establerts a nivell europeu. Uns nivells que no es poden superar més de 35 vegades l'any.

El departament de Territori i Sostenibilitat va respondre ahir mateix a la demanda de la fiscalia. Un portaveu de la conselleria va assegurar que l'explicació sobre la falta de registres de contaminació de l'aire diaris s'explica perquè algunes estacions s'espatllen puntualment i fins que no es reparen no tornen a registrar els nivell dels agents que es controlen. D'altra banda, va afegir que molts dels mesuradors estan en centres educatius, als quals no es pot accedir si no hi ha activitat lectiva. Un argument que podria explicar que en els períodes d'estiu hi hagi menys registres fets. Les mateixes fonts van al·legar que és normal que faltin xifres diàries sobre el nivell de partícules en suspensió en l'aire perquè s'han d'enviar a un laboratori perquè siguin analitzades i això es fa cada dos o tres dies.

Per contrastar les dades oficials de la Generalitat de contaminació atmosfèrica, Antoni Pelegrín té previst instal·lar una estació de mesurament pròpia, com ja es va fer a Madrid, i per això està pendent de fer aviat una reunió amb el seu homòleg de la Fiscalia General de l'Estat, Antonio Vercher.

stats