REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 03/04/2011

Les forces rebels de Líbia es militaritzen

Els oficials desertors han pres el comandament després dels últims fracassos que han fet retrocedir les forces rebels a Líbia. Esperen recuperar les posicions perdudes i avançar cap a Sirte.

Ethel Bonet
2 min
Soldats de les forces rebels es lamenten de la mort d'un company milicià, després  de disparar-se accidentalment al front de l'oest de la ciutat d'Ajdabia.

Brega.Carregat d'ira i empunyant un kalàixnikov, Hamid es va enfrontar al seu superior, el general Abdal·lah Abd Al·lah, perquè no el va deixar passar per anar al front. Hamid en tenia motius: volia lluitar contra les tropes governamentals per venjar la mort del seu germà, que va perdre la vida dissabte per trets de l'artilleria gaddafista.

Sembla que ara les forces rebels s'han organitzat i són els militars desertors els que han pres el comandament de les operacions. Des d'Ajdabia fins a Brega, els rebels han començat a establir llocs de control a la carretera. A l'entrada oest de la primera localitat, coneguda com Bab al-Garbia, els milicians libis han aixecat dues barricades amb sacs de terra per atrinxerar-s'hi i defensar la ciutat. Tot i això, el lloc de control resulta precari: hi ha diverses bateries antiaèries i un vell tanc que van arrabassar als homes del coronel quan van recuperar la ciutat, assetjada durant una setmana. És un primer pas cap a una certa coordinació entre els rebels que fins ara no s'havia vist.

L'estructura del front

Després de creuar la porta oest d'Ajdabia, a uns 40 km hi ha una segona línia defensiva, on estaven apostats els milicians amb les seves camionetes i un cap de comandament per organitzar el batalló. Aquests soldats formen la rereguarda i haurien d'avançar en rebre ordres dels comandaments militars que estan al camp de batalla. Alguns d'ells anaven amb casc i armilla antibales. A partir d'allí, hi havia petits grups parats cada cinc quilòmetres que podrien interpretar-se com a posicions defensives. Les últimes, fins on van deixar passar els periodistes, se situen a 20 km de Brega, on s'enfronten les tropes gaddafistes i les revolucionàries.

"Brega està pràcticament sota control de la revolució. Dins de la ciutat, hi ha 400 rebels que estan buscant infiltrats i mercenaris de Gaddafi. Un cop haguem acabat amb les operacions de neteja, Brega serà alliberada", ens va explicar el comandant Abdel Salam. Ahir no es van veure cortines de fum negre a l'horitzó, ni es van sentir els xiulets dels míssils Grad. L'oficial rebel va assegurar que a causa dels bombardejos aeris aliats "les forces gaddafistes no estan utilitzant artilleria pesada perquè els avions no puguin atacar les posicions governamentals".

Els rebels únicament compten amb artilleria lleugera, obusos i morters "dels soviètics", mentre que les tropes del coronel tenen tancs i míssils amb un abast de 40 km, que "provenen d'Israel". Segons el comandament militar, hi havia "2.000 mercenaris africans" combatent contra les forces rebels. Abdel Salam va explicar que Gaddafi ha perdut pràcticament la lleialtat de l'exèrcit libi, per això ha reorganitzat les seves tropes amb soldats del Txad, Nigèria i Somàlia. Aquests nous soldats haurien entrat pel sud del país, haurien travessat la localitat d'Urabi fins a Sabha, al sud-est, on els lleials al règim els han donat "passaports libis falsos" i després s'han dirigit a Brega, Kufra i Sirte per lluitar contra els rebels, segons va detallar a l'ARA Abdel Salam.

stats