Crònica 23/05/2011

La fórmula del doctor Garcia Albiol

Iu Forn
2 min
La fórmula del doctor Garcia Albiol

La xenòfobia està representada al nostre país per la Plataforma. A tot Catalunya? No, a l'antiga Betulo, actual Badalona, el PP resisteix i es converteix en un exemple a seguir, si del que es tracta és de treure rèdit del rebuig a la immigració. Ho va dir a dos quarts d'onze de la nit el seu candidat Xavier García Albiol a la seu electoral instal·lada al Rafael Hotel de la ciutat: "Hem canviat la història. No som conscients encara de la magnitud del que hem aconseguit". El PP ha clavat una bandera a la tercera ciutat del país, on fins ara només havia governat l'antic PSUC i el PSC. "Què ha passat?", es deu preguntar ara, oi?

El primer gran encert d'aquest PP amb ADN 100% local en la forma ha estat el seu candidat. Fa dotze anys que Xavier García Albiol passeja pels barris nascuts de la immigració dels anys 60 com si fos el menjador de casa seva. Ho ha fet amb un discurs formalment simple, sí, però molt elaborat. I no precisament a Badalona. Ell només és l'actor -un gran actor, per cert- que interpreta el guió escrit per la potent maquinària ideològica del PP a Madrid. La famosa FAES, li sona? Albiol s'ha estudiat el paper, ha estat obedient amb la consigna, complidor amb la frase feta a mida i els errors dels altres han fet la resta. Avui no toca, però la victòria del PP a Ba dalona demostra que l'esquerra catalana ha equivocat el discurs en immigració. L'esquerra s'ha mirat la realitat des del despatx i ha desatès el seu votant natural. I el seu votant natural ha fet com l'aigua, que sempre busca un lloc o altre per sortir. I a Badalona ha sortit pel PP perquè PxC va arribar quan el seu espai ja estava ocupat. Albiol va dir-ho als 300 militants i simpatitzants a qui va acabar ruixant amb cava: "Milers de veïns socialistes en han votat". Va ser quan una veu anònima va ressonar a la sala : "i de CiU".

Mirem-nos els resultats que ens ho confirmen. El PP puja 11 punts i mig i passa de 7 regidors a 11. El PSC baixa dos punts i manté els 9 regidors. CiU baixa 3 punts i mig i passa de 5 a 4. Iniciativa perd 6 punts i passa de 5 a 3. Esquerra perd el seu regidor. Plataforma se situa com a vuitena força política amb poc més de l'1,5% dels vots. D'on treu el PP aquests 4 regidors de més? Bàsicament de l'augment de la participació, que va ser d'un 6,10%. És a dir, el votant desencantat d'esquerres que va abstenir-se fa 4 anys, ahir va sortir de casa amb una papereta del PP. Però també va fer el mateix una part de l'electorat convergent.

Bé, i ara què? Albiol va demanar a la resta de partits "que respectin el que han dit les urnes. A qui li correspon decidir qui ha de governar la ciutat és als veïns, i els veïns han parlat de manera clara". Total que avui ell ha iniciat "una roda de contactes per formar un govern estable" en el qual ell seria l'alcalde. Problema: ningú vol pactar amb ell. Ara mateix, per tant, només hi ha dues possibilitats: 1, Albiol alcalde per majoria simple i 2, tripartit PSC-CiU-IC. Jo ara mateix no descarto la primera.

stats