CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 03/02/2012

El fred siberià s'instal·la a Catalunya

Neu, fred i vent a dojo. L'onada siberiana amenaça de quedar-se força dies a Catalunya. Les nevades van castigar ahir l'interior i, a la nit, van col·lapsar la Costa Brava i avisaven que arribarien a Barcelona.

Carles Arbolí
3 min
ESCRIT A LA NEU  Avís de fred escrit a dit  als vidres d'un cotxe a la zona de Vallvidrera.

BARCELONA.Els veïns de la Costa Brava i del prelitoral de Girona, gairebé tots, amb l'excepció del nord de l'Alt Empordà -la tramuntana implacable escombrava els núvols- se'n van anar a dormir amb els carrers blancs. I aquest matí és possible que els veïns de la resta del litoral, de Barcelona cap amunt, s'hagin llevat amb un paisatge nevat. L'onada de fred siberiana que tantes pàgines prèvies ha omplert en els últims dies ha arribat i amenaça de deixar Catalunya una llarga temporada sota zero.

Les previsions s'estan complint d'una manera gairebé matemàtica. Abans-d'ahir a la matinada i ahir al llarg del matí una primera tongada de neu va escombrar suaument la Catalunya interior -des de la Selva fins a Osona, passant per l'Anoia, el Vallès Occidental i la mateixa ciutat de Barcelona-. Però van ser enfarinades, en molts casos testimonials, i l'aperitiu del que havia d'arribar hores després.

Va ser a primera hora de la nit quan la neu va tornar a caure amb més força. Va començar per la Costa Brava, acumulant gruixos d'entre 5 i 10 centímetres a la mateixa línia de la costa. Calella de Palafrugell, Begur, Palamós i Castell-Platja d'Aro van veure com la neu agafava. També a Girona ciutat hi nevava amb una certa intensitat. Pràcticament als mateixos llocs que aviat farà dos anys -el març del 2010- van ser més castigats pel temporal que va arribar a deixar alguns nuclis sense llum durant més d'una setmana. Un fantasma, el del subministrament elèctric, que va tornar a aparèixer puntualment ahir a la nit a Castell-Platja d'Aro i altres nuclis del Baix Empordà, que es van quedar a les fosques. Bona part de les carreteres de la comarca, incloent-hi la C-31, presentaven problemes de mobilitat o obligaven a utilitzar cadenes.

Direcció a Barcelona

A l'hora de tancar aquesta edició seguia nevant, amb temperatures gèlides, en bona part de la demarcació de Girona, i les previsions indicaven que el temporal apuntava directament a la resta del litoral i prelitoral nord, de Barcelona cap amunt. La Generalitat mantenia el pla Neucat en fase d'emergència i, de manera preventiva, es va suspendre el transport escolar interurbà per avui en tretze comarques catalanes, tot i que la majoria d'escoles i instituts han d'obrir avui amb normalitat. Les comarques sense transport escolar són l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, la Selva marítima, el Maresme, el Vallès Occidental i l'Oriental, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Bages, Osona i la Segarra. Però això era ahir a la tarda i sobre el paper. A la pràctica, i en funció de les nevades d'aquesta nit passada, l'escenari pot fer un gir de 180 graus. Alguns ajuntaments del Baix Empordà i altres municipis gironins, com Palafrugell, Palamós, Hostalric i Santa Coloma de Farners, ja van decidir suspendre les classes. Una decisió que es pot repetir aquest matí en molts punts de Catalunya depenent de la intensitat de la nevada.

Garantir la seguretat

El conseller d'Interior, Felip Puig, insistia ahir que en tot moment s'estan prenent les mesures preventives més adequades en funció de les previsions meteorològiques. La decisió, ahir, de recomanar als pares que avancessin la recollida dels alumnes de les escoles va rebre algunes crítiques. En aquest sentit, es van tancar 863 centres educatius i això va afectar 261.952 alumnes arreu del territori. Però damunt la taula del consell assessor d'emergències que es va reunir ahir un parell de vegades, i a la qual també hi assistia la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, es volia, per damunt de tot, garantir la seguretat de la canalla i la mobilitat. Precisament, l'accident que va tenir ahir, afortunadament sense ferits, un autobús escolar a Sant Boi de Lluçanès, amb 18 menors, va ser un fet que va ajudar a reforçar la decisió d'anul·lar el transport escolar en molts punts del territori. També ahir van aturar la seva activitat docent la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Girona (UdG).

I és que van ser molts els municipis catalans que ahir van tastar la neu, fins a nivell de mar, malgrat que en la majoria de casos van ser enfarinades testimonials. Només a la nit, amb la revifada del temporal, l'episodi de neu va començar a agafar dimensions.

Avui probablement lluirà el sol a bona part de Catalunya, però la preocupació ara és el fred, extrem a la majoria de comarques, que no només amenaça d'alterar la vida quotidiana sinó que garantirà que on hagi nevat el paisatge blanc es mantingui i es glaci. Les previsions assenyalen que l'onada siberiana es podria allargar una setmana, malgrat que tot apunta que ho farà sense precipitacions, que si caiguessin serien en forma de neu en qualsevol zona.

Interior insistia ahir a demanar que la població faci el mínim de desplaçaments motoritzats possibles i a incrementar les precaucions en l'ús d'estufes de gas, carbó o llenya als domicilis per prevenir possibles intoxicacions i incendis.

stats