Crònica 15/03/2011

Com funciona una central?

Ignasi Pujol
1 min

1. Mineria

Els miners extreuen mineral amb urani. El 2009 Austràlia, el Canadà, el Kazakhstan, els Estats Units, Rússia, Namíbia, Níger i Uzbekistan van concentrar el 93% de la producció d'urani, que aquell any va ascendir a 49.000 tones.

2.Tractament

En aquesta fase se separa l'urani i s'eliminen les impureses.

3. Enriquiment

Després de purificar-lo, l'urani es converteix en hexafluorur d'urani i s'enriqueix.

4. Fabricació

En sotmetre l'urani enriquit a alta pressió i temperatura s'aconsegueixen pastilles ceràmiques de combustible.

5. Ús del combustible

Les pastilles apilades en barres s'introdueixen al nucli del reactor nuclear, l'encarregat d'originar les fissions nuclears.

6. Circuits d'aigua

L'aigua del circuit primari s'escalfa en passar pel reactor i circula cap als generadors de vapor, on transfereix la calor a l'aigua del circuit secundari i torna al reactor refredada i sense haver tingut contacte amb l'exterior.

7. Vaporització

Al circuit secundari l'aigua es transforma en el vapor que fa girar la turbina que acciona l'alternador. Aquest és l'encarregat de generar l'electricitat.

8. Transformació

Un transformador augmenta la tensió elèctrica i es connecta amb la xarxa de transport d'electricitat que més tard subministrarà a les llars després de reduir-ne el voltatge.

9. Refredament

Un circuit d'aigua que rep el seu cabal del mar o embassaments i rius s'utilitza per refredar el vapor d'aigua que ha mogut la turbina. En algunes centrals el sistema es complementa amb torres de refrigeració que milloren el refredament de l'aigua enviant vapor d'aigua a l'atmosfera. Aquest és el motiu pel qual les centrals nuclears s'ubiquen a prop d'un riu, un llac o del mar.

10. Residus

Els residus van a parar a un magatzem o cementiri nuclear.

stats