Crònica 06/05/2011

"La llei no va funcionar amb l'anterior govern i tampoc funciona ara"

Contundent Bregada en el món de les entitats socials, la presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars parla clar dels problemes en el desplegament de la norma

J.s.
2 min

Aquest ball de xifres contribueix a descol·locar el ciutadà?

La llei ja va néixer amb mal peu. La norma exigeix una coordinació entre administracions. De vegades resulta complicat saber qui té els números que són certs. A banda del que passi a Catalunya, amb la discussió entre partits, em preocupen els comentaris que diuen que tenim un sistema informàtic que no és capaç d'harmonitzar les dades de dependents entre l'Estat i de la Generalitat. És preocupant que encara no haguem trobat una solució. La llei no va funcionar amb l'anterior govern i tampoc funciona ara.

Els retrets mutus no ajuden a aclarir el desplegament de la llei.

És una pena que no sapiguem dialogar. Hem de trobar la manera de col·laborar per solucionar-ne el desplegament. El que no pot ser és que hi hagi milers de persones amb el seu expedient pendent de resoldre i uns quants milers més de dependents moderats que no es podran atendre. Vam ser molt ambiciosos, però resulta que no tenim els recursos per a la llei de la dependència que vam fer. Hi havia d'haver un acord entre l'Estat i les autonomies que fos fluid i que permetés una gestió àgil i segura. Tanmateix, sembla clar que el calendari de la llei no es pot complir perquè no hi ha recursos. Quan tinguem els pressupostos veurem si es pot entomar l'atenció als dependents moderats. Ara és una incògnita. El conseller ja ha dit que seria difícil.

Va ser batejada com la quarta pota de l'estat del benestar, però hi ha un consens a l'hora d'afirmar que la llei presenta molts dèficits.

En tenim exemples. La llei valorava potenciar les places residencials i, per tant, només es plantejava com una alternativa minoritària concedir una prestació econòmica a les famílies pel concepte de cuidadors no professionals. Què ha passat al final? Com que és més barat pagar aquests cuidadors que no tenir places residencials, no s'han desplegat els serveis que la llei preveia. És una norma que té moltes errades. I, en un moment de crisi, es fan més evidents. Feia temps que dèiem que això no acabava de funcionar.

stats