VAGA CONTRA L'AUSTERITAT
Crònica 01/12/2011

Els funcionaris britànics s'alcen contra la retallada a les pensions

Sarah Lyall / Alan Cowell
2 min
Els funcionaris britànics s'alcen contra la retallada a les pensions

THE NEW YORK TIMES / LONDRESCentenars de milers de funcionaris britànics van fer vaga ahir a escoles, hospitals, aeroports, jutjats, biblioteques, museus i l'administració, contra les mesures d'austeritat del govern. Va ser la vaga més important des de la dècada dels 70, l'anomenat "hivern del descontentament", però no va arribar a paralitzar el país. Era la resposta a la reforma del sistema de pensions impulsada pel govern de David Cameron, que augmenta l'edat de jubilació dels empleats públics fins als 67 anys i la cotització que han de pagar mensualment per la seva pensió.

"Encara estic pagant els crèdits que vaig haver de demanar per pagar-me els estudis, i sumats a la cotització per a la pensió, tot plegat és massa", deia Lucie Capel, una mestra amb dos fills petits que es manifestava pel centre de Londres. Assegurava que si les coses continuen així, no podrà seguir-se pagant la pensió. "Com tindrem els millors professionals per a l'educació, si se'ls ofereixen sous i condicions precaris?", denunciava.

Entre els vaguistes també hi havia treballadors socials, escombriaires, llevadores, inspectors laborals, agents d'immigració, radiòlegs, bibliotecaris, personal de serveis d'emergència, agents de duanes i examinadors del permís de conduir, entre d'altres. Els sindicats van parlar de dos milions de vaguistes però el govern va assegurar que en semblaven molts menys.

Seguiment desigual

Al voltant d'un terç dels empleats municipals van secundar la vaga, que va tenir repercussions en els serveis arreu del país. A Glasgow, per exemple, va parar el metro, però a Londres no. A Merseyside, dos túnels sota el riu pels quals circulen diàriament 80.000 persones, també van quedar tancats.

El departament d'Educació va calcular que 13.000 escoles públiques (el 62%) van tancar i que 3.000 van estar parcialment obertes, després de la polèmica crida del govern als treballadors que no volien fer la vaga que anessin a la feina amb els seus fills. Els aeroports van funcionar sense problemes i no es van complir les previsions de llargues cues als controls d'immigració. Al Parlament, Cameron va qualificar la vaga de "petard mullat".

stats