LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 08/10/2011

Els funcionaris tindran paga extra

Després d'un dia d'incertesa, la vicepresidenta, Joana Ortega, i el portaveu del Govern, Francesc Homs, corregeixen el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell. Els funcionaris cobraran paga de Nadal.

Oriol March
2 min
Companys de taula Andreu Mas-Colell i Joana Ortega conversen en un dels consells executius que han compartit des de l'arribada de CiU al poder.

Barcelona.Polèmica tancada. Els funcionaris cobraran la paga extra de Nadal, una remuneració que el departament d'Economia es plantejava retallar en la seva lluita contra el dèficit. Així ho va confirmar ahir la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega: "Tots els funcionaris de la Generalitat cobraran la paga extra de Nadal perquè l'executiu vol recuperar el prestigi de treballar a l'administració pública", va assegurar, taxativa, la vicepresidenta. Pràcticament a la mateixa hora, Francesc Homs, portaveu del Govern, també va assegurar la paga nadalenca de tots els treballadors públics.

A la pràctica, aquestes paraules dels dos membres del Govern suposen una desautorització pública cap a Andreu Mas-Colell, titular d'Economia, que dijous va obrir la porta a retallar la remuneració nadalenca dels funcionaris. "Tenim un sistema públic sobredimensionat i val més que tots els treballadors públics fem un esforç individual, ja que el 2012 serà molt difícil", s'havia justificat Mas-Colell a TV3. Des del seu departament s'assegurava ahir que cap decisió estava aleshores presa i que no hi havia res que fos definitiu.

Opció de futur?

Tanmateix, la retallada de pagues extres segueix estant sobre la taula, segons van confirmar a l'ARA fonts del departament d'Economia. És a dir: la mesura no s'aplicarà aquest any, però no es pot descartar que el 2012 s'hi hagi de recórrer per seguir aprimant el dèficit.

En aquesta línia també es va expressar Homs, que, a Ràdio 4, no va descartar recuperar la proposta per a l'any que ve. "Però no tinc una bola de vidre", es va escudar, enigmàtic, el portaveu del Govern i secretari general de Presidència.

En tot cas, les paraules d'Ortega i Homs van posar el punt final a una setmana d'intriga per als treballadors públics de tota classe. Dimecres el president, Artur Mas, va anunciar al Parlament que tots els alts càrrecs de la Generalitat, 350 en total, es quedarien sense paga de Nadal, mesura que suposa un estalvi d'1,8 milions d'euros. L'eliminació de la paga als alts càrrecs no va ser ben rebuda per alguns diputats -fins i tot de CiU- i ahir Homs ja va plantejar obertament que aquestes retallades de sou en les més altes instàncies "hauran de tenir un límit", malgrat que va admetre que la supressió de la remuneració nadalenca és un sacrifici assumible.

Justificació acadèmica

Fonts del Govern descarten que les paraules d'avui d'Ortega i Homs suposin una desautorització envers Mas-Colell. Això sí, lamenten que l'afer hagi enterbolit el que havia de ser la notícia de la setmana, la mesura anunciada per Mas al Parlament. "Massa soroll", asseguraven ahir les mateixes fonts, que valoren positivament que cap conseller critiqués Mas-Colell. "Amb el tripartit hauria estat diferent", s'escudaven.

Les mateixes fonts creuen que tot ha quedat en un "ensurt" i atribueixen l'anunci de la mesura -que no estava plantejada oficialment en el si del Govern- al tarannà acadèmic de Mas-Colell. "Simplement va dir que no descartava retallar la paga perquè era una opció factible", apunten. La reacció sindical va forçar el Govern a parar el cop. I Ortega va ser la primera a fer-ho.

stats