ALIMENTACIÓ
Crònica 29/12/2011

El futur de Panrico, en mans del Govern

Panrico i el comitè deixen en mans del Govern l'última oportunitat per salvar la fàbrica de Santa Perpètua, amb més de 400 treballadors. Les parts no es posen d'acord en la retallada salarial i de costos.

E.f.
2 min
La direcció de Panrico ha volgut equiparar les condicions de la planta de Barcelona amb les de la resta del grup.

BARCELONALes negociacions entre empresa i comitè, amb la mediació del Govern, van acabar ahir sense cap entesa. L'estira-i-arronsa per pactar rebaixes de sou i més hores de feina en el nou conveni col·lectiu va portar Panrico a donar per impossible el pacte que garanteixi "la viabilitat de la fàbrica de Santa Perpètua de la Mogoda", amb 464 treballadors. L'opció de desfer-se de la planta, doncs, segueix damunt de la taula per garantir "el futur del grup", va dir Panrico en un comunicat ahir.

El mediador de la Generalitat serà qui presentarà els dies vinents la seva proposta final. Si agrada a l'empresa i els sindicats l'accepten serà la via per salvar la planta del tancament. El portaveu de CCOO al comitè, Pedro Izquierdo, va lamentar les postures "immobilistes" de Panrico al llarg de les intenses reunions mantingudes al departament de Treball ahir i abans-d'ahir. Va criticar que l'empresa, en l'estratègia de retallar costos per apropar-los als d'altres fàbriques del grup, plantegi rebaixar fins al 25% en alguns casos els sous de la plantilla. "Hem estat sempre oberts a negociar, però les seves demandes pràcticament no han variat", va defensar Izquierdo. Altres punts de la retallada passaven per reduir complements i augmentar la jornada laboral un 20% en total. El diferencial de costos amb altres plantes arriba al 40%, segons l'empresa.

El fabricant dels Donut i els Bollycao arrossega problemes econòmics des de fa anys. Els deutes de l'empresa ronden els 200 milions d'euros. L'acord amb la banca creditora per reestructurar el passiu va permetre reduir els números vermells, que rondaven els 500 milions d'euros.

L'empresa és en mans del fons d'inversió nord-americà Oaktree, que va comprar el mes passat entre el 80% i el 85% de Panrico als seus creditors. Fa unes setmanes, la Comissió Europea (CE) va comunicar l'autorització definitiva de la compra, després d'assegurar-se que no hi havia problemes de competència. El grup va passar a mans del capital risc el 2005, quan Apax la va comprar als seus fundadors, la família catalana Costafreda.

La crisi del mercat espanyol no ha ajudat a millorar la situació econòmica de Panrico. Segons fonts sindicals, els últims anys hi ha hagut algunes decisions equivocades com ara la retirada dels dònuts frescos dels forns de pa per substituir-los per uns d'envasats "d'una qualitat menor". D'altra banda, llançaments com la nova generació dels Bollycao no van tenir l'acceptació que s'esperava al mercat. L'esclat de les marques blanques, a més, ha acabat d'empitjorar la situació.

stats