VENEÇUELA
Crònica 13/07/2011

El futur del chavisme sense Chávez

Rosa Serra
2 min
Hugo Chávez acompanyat dels seus pares i del seu germà a Caracas després de tornar de Cuba.

QuitoDes que el president veneçolà, Hugo Chávez, va anunciar que es s'ha operat d'un càncer a Cuba, a Caracas el debat sobre el possible successor del carismàtic líder està servit. Des de dins del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) s'esforcen per mostrar que Chávez està bé de salut i asseguren que el mandatari tornarà a ser el candidat a les eleccions presidencials del 2012. El vicepresident del govern, Elías Jaua, afirmava recentment en una entrevista al diari El Universal que "afortunadament" el partit en cap moment "es troba davant la possibilitat d'una absència definitiva del president", ja que "la seva vida mai ha estat en risc" .

Tot i això, l'oposició havia reiterat en nombroses ocasions que un Chávez fora del país i en tractament mèdic no podia seguir com a cap de govern. Precisament per aplacar les crítiques, el mandatari va fer un retorn per sorpresa i el 4 de juliol va arribar a Caracas, provinent de Cuba, on s'havia operat de càncer i va estar tractant-se l'últim mes.

Però la veritat és que el futur de Chávez i de Veneçuela és incert i ara mateix depèn de la salut del mandatari, ja que el president haurà de seguir, a dins o a fora del país, un tractament llarg que alguna vegada potser no li permetrà assumir les responsabilitats que comporta dirigir un govern.

Els possibles successors

En aquest cas, ¿quins serien els possibles rostres que podrien substituir el mandatari? Segons una enquesta publicada recentment per la companyia Keller i Associats, i que es va fer entre els seguidors de Chávez, el successor més valorat seria Jaua, que només tenia la simpatia d'un 9% dels enquestats, i el seguirien el canceller del país, Nicolás Maduro, amb un recolzament d'un 7%, i el periodista José Vicente Rangel, vicepresident de Veneçuela del 2002 al 2007, que obtindria un 5% del suport. L'enquesta, feta una setmana abans que el mandatari anunciés la seva malaltia, ressaltava que un terç no veia ningú més que Chávez amb possibilitats d'abanderar el seu partit.

No obstant, en el temps que el mandatari ha estat convalescent a l'Havana, a Caracas un dels noms que ha sonat amb més força per substituir-lo és el del seu germà, Adam Chávez, governador de Barinas, que es va convertir en el portaveu del president durant la seva primera etapa de la malaltia a Cuba. Tanmateix, el governador es una figura polèmica i recentment va fer unes controvertides declaracions que fins i tot li van costar una estirada d'orelles del seu germà. Citant el Che Guevara, Adam Chávez va emfatitzar que de cara a les presidencials del 2012 "seria imperdonable limitar-se només als temes electorals i no veure altres mètodes de lluita, incloent-hi la lluita armada, per obtenir el que és l'instrument indispensable per aplicar i desenvolupar el programa revolucionari".

Malgrat aquestes paraules, Adam Chávez es podria convertir en el Raúl Castro veneçolà si l'actual mandatari hagués d'apartar-se definitivament de la política. Tot i que hi ha altres persones més valorades dins del partit, sembla que el president preferiria que el substituís una persona de la seva confiança i de la seva sang.

stats