GIR DECISIU
Crònica 06/06/2011

El futur incert del Iemen sense Sàleh

Astrid Aran
3 min
El futur incert del Iemen sense Sàleh

Els que acampen i es manifesten des del gener davant de la Universitat de Sanà es felicitaven ahir pel que ells consideren ja un fet consumat: la caiguda del règim. Desenes de milers de persones van celebrar la sortida del president Ali Abdul·lah Sàleh, que dissabte va viatjar a l'Aràbia Saudita per tractar-se les ferides que va patir a l'atac contra al palau presidencial de divendres.

"El poble ha fet la revolució", deia una de les pancartes que van desfilar ahir per la capital iemenita, enmig de l'alegria desfermada dels ciutadans, que recordava el Caire post-Mubàrak. "Avui ha nascut un nou Iemen", cridaven. La seva esperança és que el bitllet d'avió que ha portat Sàleh fins a l'Aràbia Saudita sigui només d'anada. L'hospitalització del president "marca el principi de la fi del règim tirà i corrupte i farem tot el possible per evitar que torni", va sentenciar ahir el portaveu de l'oposició al Parlament, Mohamed Qahtan.

Però la realitat pot ser molt més complicada, en un país amb profundes rivalitats internes i que ara s'aboca a un buit de poder. Ahir van morir quatre membres de la Guàrdia Republicana del règim i tres persones més en enfrontaments armats a la ciutat de Taiz.

A part de la incertesa sobre l'estat de salut real de Sàleh, que se n'hagi anat del país dibuixa escenaris futurs molt diferents.

El retorn És poc probable que l'Aràbia Saudita li permeti tornar al país

Sàleh, de 69 anys, és a Riad, on es recupera d'una operació en què se li van extreure restes de metralla del coll i el pit. Fonts saudites van dir ahir que el període de convalescència serà, aproximadament, de dues setmanes i que després tornarà al Iemen. Tanmateix, és poc probable que la monarquia saudita li permeti tornar al Iemen. "El partit s'ha acabat, els saudites no negociaran amb ell", assegura l'analista polític Khalid al-Dakhil, que també creu que Sàleh no hauria fugit si no fos per buscar una solució, ja que abandonar el país en un moment clau, el deixa en una posició molt feble.

A més, ja fa temps que Sàleh ha perdut molts suports interns. El centre d'estudis estratègics Stratfor assegura que l'atac contra el palau presidencial de divendres només pot haver estat planejat per algú de dins del règim. Un dels possibles organitzadors del complot seria el general Ali Mohsen al-Ahmar.

La continuïtat Algun familiar de Sàleh podria assumir el poder

Segons la constitució iemenita, el vicepresident és qui ha de dirigir el país en absència del cap d'estat. És per això que des d'ahir, Abdel Rabbo Mansour Hadi es fa càrrec del país, tot i que no s'ha fet cap anunci oficial d'aquest relleu, el règim el continua anomenant vicepresident i no s'ha instal·lat al palau presidencial.

En canvi, qui sí que hi ha al palau és Ahmed, el fill gran de Sàleh, destinat a ser l'hereu del règim si no haguessin esclatat les revoltes al país, inspirades per la caiguda de Ben Ali a Tunísia i Mubàrak a Egipte. Ahmed dirigeix la Guàrdia Republicana. Altres fills i nebots de Sàleh controlen l'aparell de seguretat del Iemen i podria ser que intentessin aferrar-se al poder. Tot i que alguns familiars i alts càrrecs de Sàleh se n'han anat amb ell al país veí, els nebots i fills amb més poder s'han quedat al Iemen.

La transició Després de tres fracassos, es podria intentar negociar de nou

Tot depèn de l'Aràbia Saudita, la potència regional, fins ara gran aliada del Iemen i sembla que l'única que pot fer d'àrbitre per trobar una sortida política a la crisi que satisfaci també els Estats Units. Per alguns analistes, pot ser fins i tot que els saudites hagin encobert la sortida de Sàleh del país assegurant que era per motius mèdics, quan en realitat seria per forçar-lo a acceptar les condicions d'una transició de poder. Fins a tres vegades s'ha negat Sàleh a acceptar els plans de transició negociats amb els països del golf Pèrsic. La realitat és que cada minut que Sàleh passa a l'Aràbia a Ryad, més l'allunya del Iemen.

stats