Apunts internacionals
Crònica 12/06/2011

El futur de les nuclears

2 min
El futur de les nuclears

Els italians estan cridats avui i demà a votar en quatre referèndums sobre temes claus per al futur del seu país, com ara la privatització dels serveis de subministrament de l'aigua, l'ús de l'energia atòmica i la llei del legítim impediment -l'última maniobra de Berlusconi que, si tira endavant, permetria que ell i els seus ministres poguessin excusar la seva presència en les vistes judicials al·legant incompatibilitats amb l'agenda institucional-. Com ja ha passat altres vegades, les consultes d'aquests dos dies es perceben com un test sobre el suport al cada vegada més discutit primer ministre italià, molt tocat després que el seu partit perdés l'alcaldia de Milà en les eleccions municipals del maig, després de 20 anys al poder.

Perquè el resultat de les consultes sigui considerat vàlid, la llei fixa que la participació ha de superar el 50%. Per això una de les batalles d'aquestes setmanes a l'arena política italiana ha estat per aconseguir mobilitzar l'electorat. Els activistes antinuclears i l'oposició de centreesquerra -promotora del referendum- han fet mans i mànigues per aconseguir uns índexs de participació alts. Mentre que, per la seva banda, tant el Cavaliere com nombrosos membres del seu partit, el Poble de la Lliberat (PDL), han anunciat que no tenen intenció d'anar a votar. El govern de Silvio Berlusconi va presentar un recurs perquè la consulta -aprovada l'1 de junt pel Tribunal Suprem- fos declarada "inadmissible". Però el Tribunal Constitucional italià va desestimar-lo dimarts, donant via lliure a la celebració del referèndum.

Itàlia ja va donar un no rotund a les nuclears en un referèndum celebrat el 1987, poc després de l'accident de la central de Txernòbil. Les quatres centrals que operaven aleshores al país van tancar. Des de llavors, tota l'energia atòmica consumida pels italians ve de fora, sobretot de França. Amb tot, l'executiu conservador va decidir el 2010 tornar a abraçar l'energia atòmica en una resolució referendada pel Parlament. Finalment, però, entre avui i demà els italians tornen a tenir la paraula sobre un tema que cada vegada provoca més recels. I una vegada més, la consulta coincideix amb la terrible ressaca d'una altra catàstrofe nuclear -Fukushima és, fins ara, el Txernòbil del segle XXI-, que fa que la pregunta sigui més pertinent que mai.

stats