ESCÀNDOL SEXUAL
Crònica 18/05/2011

Una gàbia d'or per a DSK

El president de l'FMI s'allotja, des de dilluns, en un dels complexos penitenciaris més grans dels EUA. Rikers Island és un espai de motins i repressions, però Strauss-Khan residirà aïllat de la resta de presos.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Una gàbia d'or per a DSK

Dominique Strauss-Khan no té cap malaltia contagiosa, però des de dilluns al vespre viu a la unitat per a aquest tipus de malalts del complex penitenciari de Rikers Island, a Nova York. El motiu? "Es tracta d'una personalitat coneguda i s'ha de prevenir que es converteixi en un blanc per la resta de presos amb motiu del seu càrrec", va dir ahir un portaveu de l'administració penitenciària de Nova York, Stephen Morello. L'habitació fa un total de 14 metres quadrats, i serà l'espai en què deambularà el dirigent mundial durant tot el període de presó preventiva. Un espai privilegiat si es té en compte que la majoria de presos del complex viuen en habitacions de cinquanta persones.

Strauss-Khan només té dret a sortir-ne una hora al dia per esbargir-se, però tots els àpats els fa entre les quatre parets de la seva habitació. Per evitar qualsevol problema, un guardià el custodia en tot moment. Vestit amb la seva pròpia roba, segueix una rutina diària molt diferent de la que mostra la filmografia que alimenta les llegendes entorn a aquest bastió de Nova York. El cap de l'FMI podrà seguir llegint els seus llibres, consultant la premsa diària i rebent la visita d'un màxim de tres persones a la setmana.

La unitat de malalites contagioses és a la part més occidntal de l'illa i hi resideixen un màxim de 30 persones, aïllades fins i tot a l'hora de veure la televisió. En definitiva, una gàbia d'or dins d'un complex famós a la premsa novayorkesa per continus motins i la repressió infligida pels funcionaris. L'any passat, un dels seus treballadors va ser sentenciat a sis anys de presó per orquestrar una gran baralla entre adolescents per escarmentar un dels nois de la unitat.

A Rikers Island hi ha almenys 14.000 homes, dones i menors d'edat en un total de deu presons. Es tracta d'un dels complexos més grans de tots els Estats Units -aglutina més presos que alguns dels estats nord-americans- i fins i tot té una central elèctrica. Tota una ciutat unida a Nova York només per un pont sinuós que desemboca a Queens, que costa més de 600 milions l'any i on conviuen diàriament unes 20.000 persones, si es tenen en compte els treballadors i les visites.

L'escenari del robatori d'un Dalí

L'illa fa 168 hectàrees, la va comprar l'estat de Nova York el 1884 a un coló danès i ha acollit diversos presos famosos, com l'assassí de John Lennon -Mark Chapman- i un dels rapers nord-americans més coneguts, Lil Wayne. Salvador Dalí va donar un dels seus quadres a la presó quan no va poder fer una conferència als presos el 1965. El quadre va estar penjat durant almenys setze anys en un dels menjadors del complex fins que uns funcionaris de presons el van robar. El 2003 van ser sentenciats a treballar quinze anys sense sou.

stats