LA DESFETA D'UN RÈGIM
Crònica 07/09/2011

Els gaddafistes fugen pel Níger cap a Burkina Faso

A. Barnard / A. Nossiter
3 min
Il·lusió pel possible fi de la guerra Rebels libis celebren la negociació del CNT amb els caps tribals de Bani Walid per rendir la ciutat.

The New York Times / Trípoli.Un comboi de vehicles de l'exèrcit libi amb figures destacades del règim a bord va creuar dilluns cap al tard la frontera sud de Líbia cap al Níger, cosa que representaria un canvi important en la balança de poder a favor dels rebels després de sis mesos de guerra, segons van informar ahir diferents fonts, tot i que no van confirmar el nombre exacte de vehicles de la caravana, les persones que hi viatjaven o si Muammar al-Gaddafi estava entre ells.

Des de Washington, la portaveu del departament d'estat dels EUA, Victoria Nuland, va confirmar la fugida al Níger d'un comboi d'"algunes dotzenes o més de membres del règim", incloent-hi comandants militars veterans, però no Gaddafi. EUA també va reclamar ahir a les autoritat nigerianes que retornin a Líbia els oficials reclamats per la justícia internacional.

Ali Tarhouni, vicepresident del Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia, va dir que els insurgents havien confirmat les informacions publicades per Reuters a través d'una font militar francesa que informava que el comboi -d'entre 200 i 250 vehicles- va arribar a la ciutat d'Agades, al nord del Níger, a última hora d'aquest dilluns.

Els rebels també van dir que dilluns a la nit un altre comboi va marxar de la ciutat de Jufra, encara en mans gaddafistes, i va entrar al Níger carregat de diners i or robats del banc central de Sirte, ciutat natal del dictador i un dels últims bastions del règim. Ahir no va quedar clar, però, si aquesta caravana formava part del comboi més gran revelat per les fonts estrangeres.

El govern del Níger va dir ahir que en la caravana no hi viatjava Gaddafi. El ministre de Justícia del Níger, Marou Amadou, va dir que han permès l'entrada del comboi "petit" per raons humanitàries.

Destinació: Burkina Faso

Tarhouni va opinar que el comboi hauria creuat cap al Níger a través d'Algèria, encara que altres informacions apunten que ho hauria fet directament des de Líbia. Responent a la pregunta de si Gaddafi viatjava en el comboi, Tarhouni va dir: "No encara". Per la seva banda, un portaveu de l'exèrcit rebel, Abdulrahman Busin, va dir que el comboi era semblant "a la manera en què solia viatjar Gaddafi a Líbia, així que no seria sorprenent que fos ell". Al mateix temps, però, va expressar cert escepticisme sobre el fet que el comboi hagi pogut passar desaparcebut per l'OTAN, que sobrevola Líbia des del mes de març arran de la ressolució del Consell de Seguretat de l'ONU.

La font militar francesa va dir a l'agència Reuters, la primera a informar sobre la caravana, que el coronel Gaddafi i el seu fill i mà dreta Saïf al-Islam podrien unir-se al comboi més endavant per arribar a Burkina Faso, país que fa frontera amb el Níger i que ha ofert asil a la família del dictador. Les últimes informacions apuntaven que ahir la caravana es va moure d'Agades cap a la capital del Níger, Niamey, un trajecte de gairebé 1.000 quilòmetres cap al sud, prop de la frontera amb Burkina Faso. Abdoulaye Harouna, propietari del diari Agadez Info , va dir a AP que havia vist arribar un grup de dotzenes de furgonetes.

Al principi del comboi, segons Harouna, hi anava un líder tuareg que havia trobat refugi a Líbia fa anys i hauria lluitat al costat de Gaddafi contra els rebels. Segons Reuters, França hauria negociat un acord entre els rebels i Gaddafi que inclouria la seva fugida, però el govern francès va declinar ahir confirmar aquesta informació.

França va ser el primer país a reconèixer els rebels, que es van revoltar contra el dictador al febrer, i ha jugat un paper central, juntament amb el Regne Unit i els Estats Units, en l'ofensiva estrangera de l'OTAN a Líbia. En un comunicat, el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors, Bernard Valero, va dir que -sigui on sigui Gaddafi- "haurà de passar comptes davant la justícia pels crims comesos".

El comunicat responia a les pregunta de si França estaria contenta si Gaddafi marxés a l'exili. "Pel que fa a Gaddafi, està completament fora de l'escena política de la nova Líbia", va dir Valero en declaracions recollides per Reuters. "Dependrà de les noves autoritats del país decidir sobre els passos judicials a seguir". Valero va afegir que no tenia coneixença de cap comboi.

L'OTAN no s'hi fica

Oficials de l'OTAN també van declinar ahir comentar formalment la notícia, però un oficial de l'Aliança va parlar en condició d'anonimat i va explicar que l'OTAN rep "contínuament informes sobre armes, vehicles i fins i tot combois que es mouen per Líbia". "Només en les últimes setmanes dos grans combois que van ser detectats van ser destruïts perquè representaven una amenaça", va dir l'oficial.

"Sincerament, la nostra missió és protegir la població civil de Líbia, i no seguir i localitzar els milers de líders que fugen dels seus països, així com mercenaris, comandants militars o altres persones que es desplacen", va concloure.

stats