Crònica 27/02/2012

El gendre del rei afronta ara una nova investigació judicial

Una nova via d'investigació amenaça Iñaki Urdangarin. El jutge José Castro obre una nova subpeça per esclarir un entramat d'empreses a l'estranger encapçalades pel duc i el seu exsoci, Diego Torres.

L.d-r.
2 min
Iñaki Urdangarin, gendre del rei, abandonant  els jutjats a l'hora de dinar.

PALMAEl procés judicial es complica encara més per a Iñaki Urdangarin, que haurà de fer front a una nova investigació. El jutge José Castro, que instrueix el cas Palma Arena, ha obert una nova subpeça per investigar un altre entramat d'empreses a l'estranger, encapçalat de nou pel gendre del rei i el seu exsoci Diego Torres. "Esbrinar si els fons públics rebuts per l'Instituto Nóos han pogut ser desviats a comptes opacs i fiduciaris ubicats a l'estranger", diu el jutge en una interlocutòria per justificar l'obertura d'aquesta nova línia d'investigació.

La Fiscalia Anticorrupció va presentar nova documentació, intervinguda en el registre del bufet Medina Tejeiro, de la qual es podria desprendre una segona estructura d'empreses, formada per Torima Limited, Virkam Strategy Advisors i Global Corporate -aquesta última amb seus a l'estat espanyol, Nova York i Wyoming-, en què es canalitzaven els diners procedents de les activitats de l'Instituto Nóos -aconseguits a través de convenis amb l'administració-. El jutge també rastreja un pagament de 300.000 euros de Global a Urdangarin.

Factures falses

Aquesta nova línia d'investigació també fa referència a factures presumptament falses que Nóos va presentar a la Generalitat Valenciana, que no les va acceptar. Tretze d'aquestes factures són de l'empresa BPMO Comunicació, per un import de 143.800 euros. La Generalitat les van rebutjar perquè, malgrat que el concepte de la factura era la preparació d'esdeveniments esportius d'associacions i federacions europees, no es definien els actes ni les persones que hi participaven.

L'administrador de BPMO, Pablo Herrera, va declarar divendres com a testimoni i va entregar 13 factures falses tot assegurant no es van fer les feines que hi constaven. Se'n va desentendre i va assenyalar un antic comptable de la companyia. Unes 18 factures més, de la mercantil Lobby Comunicación i per valor de 581.717 euros, van ser rebutjades perquè no s'acompanyaven dels projectes o perquè no es presentaven les nòmines dels consultors i directors de comptes.

Aquestes factures procedeixen, segons la Fiscalia, d'entitats vinculades directament a Torres i el gendre del rei. Algunes, segons la persona encarregada de revisar-les a la Generalitat Valenciana, Isabel Villalonga, semblaven duplicacions d'altres factures presentades abans. De fet, en la seva declaració va assegurar que semblava que intentessin "fer passar" les mateixes factures amb diferents empreses. El jutge considera que Torres i Urdangarin haurien pretès cobrar factures al govern valencià per serveis que mai es van prestar, de manera que les mateixes factures podrien haver estat presentades "de manera ambivalent", amb voluntat de ser cobrades dues vegades.

La Fiscalia també creu que es va utilitzar una factura de 30.000 euros, l'objecte de la qual era l'assessorament per a empreses privades o per feines o serveis pel Fòrum València Summit, per intentar aconseguir "il·lícitament" fons públics de la Generalitat Valenciana en el marc del projecte de la candidatura dels Jocs Europeus, que mai es van celebrar.

Documentació tributària

El jutge ha demanat a l'Agència Tributària que faciliti les operacions amb tercers d'aquestes tres empreses de Torres i Urdangarin per veure qui eren els administradors i apoderats i comprovar els comptes corrents d'aquestes entitats. També vol que s'aporti informació sobre els proveïdors o entitats que van rebre pagaments d'aquestes mercantils i que presentin característiques d'empreses pantalla, és a dir, que no tinguin estructura organitzativa per prestar el servei pel qual estan cobrant als seus clients.

stats