ASSASSINATS A FRANÇA
Crònica 25/03/2012

El germà del jihadista, sota sospita

Dos dies després de la mort de l'assassí de Tolosa, la investigació se centra ara en el seu germà. Abdelkader va assegurar ahir que no va participar en els crims, tot i que se sent "orgullós" de Mohamed.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
TENSIÓ A TOLOSA 
 La policia va impedir ahir que un grup de 30 persones es manifestessin  en record de Mohamed Merah i en suport a la mare de l'assassí al barri d'Izards  de Tolosa, on havia nascut.

BARCELONAEls serveis d'intel·ligència francesos estrenyen el setge al voltant de la seva millor pista per determinar si Mohamed Merah va actuar sol o tenia una xarxa de suport al darrere a l'hora d'assassinar quatre adults i tres nens en nou dies.

Es tracta del germà del criminal, Abdelkader Merah, que va ser detingut dimecres -amb la seva dona- per tenir material explosiu al cotxe. Ahir van ser interrogats a París i ella va rebutjar "tota incriminació" i va avançar que en cas de ser acusat el seu marit "hauria estat vivint una doble vida" .

Mohamed Merah va assegurar que va actuar sol quan va disparar a les seves víctimes, però la policia té la mirada fixada en Abdelkader per descobrir si va ajudar logísticament o econòmicament el seu germà. Estirar aquest fil podria conduir a una xarxa amagada rere el crim o bé podria portar a concloure que Merah era realment un llop solitari .

Una presència massa constant

La figura d'Abdelkader apareix intermitentment en els passos de l'assassí. Era amb ell durant el robatori de la moto que el jove va utilitzar per arribar i fugir dels llocs del crim. Una font policial va advertir que només aquest fet ja dóna la base legal necessària per acusar-lo de complicitat. També acompanyava el criminal al concessionari Yamaha on van demanar en va com desactivar el sistema GPS del vehicle. I les comunicacions van donar ahir una pista molt valuosa: des del mòbil d'Abdelkader es va fer una trucada prop de l'escola jueva de Tolosa el mateix matí que el seu germà hi va actuar.

El germà de Mohamed era conegut entre els serveis secrets francesos com un "salafista i fonamentalista religiós convençut", segons va dir una font policial a l'agència France Press. Fitxat el 2007 per haver ajudat jihadistes a entrar a l'Iraq, el jove tenia vincles amb un grup islamista radical liderat per un sirià nascut a França conegut com l'emir blanc pel color dels seus cabells i barba.

Mohamed va assegurar als agents que intentaven negociar amb ell abans de matar-lo que ni el seu germà ni la seva mare estaven al corrent dels seus plans. La dona va ser alliberada ahir sense càrrecs i amb un gran "sentiment de culpabilitat".

Els investigadors no s'expliquen com un home a l'atur que vivia de les ajudes estatals va ser capaç d'aconseguir l'arsenal que tenia. Dimecres en un Mégane li van localitzar un revòlver Python, un fussell Uzi i una metralleta Sten. Una col·lecció que s'afegeix a l'arma del crim, una pistola Colt 45 que la policia va trobar ahir en un altre cotxe, un Clio llogat. Segons els experts, l'arsenal puja a 20.000 euros, que l'assassí va assegurar que havia pagat amb el que robava. L'anàlisi de l'arsenal donarà més pistes.

Amb la policia concentrada en el germà, una altra silueta es començava a esbossar ahir: un misteriós company de pis de l'assassí. Un francès nascut a Algèria el 1973 que vivia amb Merah el gener del 2011 quan la policia els va visitar per una denúncia menor dels veïns.

Aquell registre policial coincideix amb una època en que Merah acabava de tornar de l'Afganistan i preparava un segon viatge al Pakistan. Els investigadors saben, doncs, que una persona compartia el dia a dia amb l'assassí en l'etapa que, consideren, va comportar la "radicalització" del jove.

stats