Crònica 12/12/2011

La gestió a les quatre alcaldies aplana el camí

R.t.
2 min

BARCELONADes del 22-M la CUP té per primera vegada responsabilitats de govern en diversos ajuntaments. Ostenta les alcaldies de Viladamat (Alt Empordà) -amb majoria absoluta-, Arenys de Munt (Maresme), Navàs (Bages) i Celrà (Gironès) -amb pactes amb CiU o ERC-. I en un document intern fan una valoració molt positiva de les noves responsabilitats mig any després. Afirmen també que, juntament amb la tasca d'oposició en desenes d'ajuntaments més, l'experiència adquirida avala el pas a la política nacional. "És el procés natural: d'ajuntaments petits a cada cop més grans i després a les autonòmiques", defensa el regidor d'Argentona Eudald Calvo.

El primer que van fer els membres dels governs va ser abaixar-se el sou -a Navàs cadascú cobra 90 € al mes-, ja que, segons asseguren, "els càrrecs de la CUP no són escollits per viure de la política". Una mesura que també serveix en certa manera per alleugerir les finances locals, perjudicades com arreu per la crisi. Per fer front al forat econòmic -un objectiu comú en tot l'espectre polític-, les diferents alcaldies han ajustat ingressos i despeses. A Navàs, per exemple, apujaran un 8% l'IBI, mentre que a Viladamat han incrementat un 50% de l'IPC els impostos directes que controlen, cobraran l'1,5% de la taxa a grans empreses que ocupen espais públics -cablejat elèctric, telefonia...- i han ajornat algunes obres que consideren prescindibles.

Amb tot això, el municipi empordanès ha impulsat ajudes als joves que s'apuntin a cursos formatius, han bonificat la construcció o rehabilitació del primer habitatge als menors de 35 anys i han incrementat l'oferta d'activitats socials. També tutelaran la fundació d'una cooperativa d'habitatge. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Arenys ha reduït el pagament de factures a 60 dies.

I tot això, asseguren, des de la participació ciutadana, amb la celebració de sessions obertes per debatre i votar les ordenances fiscals a Arenys, i pel pressupost local a Celrà -on també han impulsat brigades ciutadanes per mantenir l'espai públic-. Són alguns exemples del que entenen per "una altra política" per resoldre problemes comuns arreu.

stats