VIOLÈNCIA RACISTA A HONGRIA
Crònica 01/05/2011

Els gitanos fugen de l'atac de la ultradreta

Isaac Lluch
2 min
èxode de centenars de gitanos Famílies de gitanos van haver de fugir de la població de Gyöngyöspata, al nord-est d'Hongria, perquè una milícia d'ultradreta anomenada Verderö s'hi dirigia per instal·lar-hi un camp d'entrenament durant tres dies. 277 infants i dones van marxar a bord de cinc autobusos facilitats per una ONG.

BerlínGyözö Bada té una ferida oberta al front. Aquest gitano de 14 anys va ser colpejat per militants d'ultradreta amb una porra dimarts al vespre mentre estava assegut amb uns amics a la vorera d'un carrer de Gyöngyöspata, al nord de Budapest. En un altre carrer, una família gitana va haver de protegir-se primer dels insults de skins vestits amb uniformes de camuflatge i després del llançament de pedres. Dimecres al matí, dotzenes d'extremistes van prosseguir les marxes i uns 200 gitanos van fugir de la població. Ara demanen asil als Estats Units i el Canadà. Els mitjans de comunicació hongaresos van informar de "lluita oberta entre gitanos i neonazis" a la localitat amb almenys cinc ferits als dos bàndols.

La vida del poble romaní a Hongria mai no ha estat fàcil, però ha empitjorat força des que fa un any el partit d'extrema dreta Jobbik (Moviment per una Hongria Millor) es convertís, arran de les legislatives passades, en la tercera força parlamentària del país.

Les últimes agressions a Gyöngyöspata fan palesa la fracassada política amb els gitanos de l'executiu de Viktor Orbán, que ja ha posat prou en alerta la comunitat internacional impulsant unes restrictives lleis de premsa i l'aprovació d'una nova Constitució que beneficia el poder d'un partit únic, el seu, el Fidesz.

Racisme ancorat en el passat

A Hongria, s'estén un creixent racisme, però el govern ha perdut el control davant les marxes de la ultradreta i treu importància, quan no ignora, els recents episodis de violència. L'avaluació de l'evacuació de gitanos de Gyöngyöspata a un centre d'acollida de Budapest, organitzada per una fundació nord-americana i la Creu Roja, que va fer un portaveu governamental és simptomàtica: "És una excursió de Pasqua", va dir.

L'ocupació de Gyöngyöspata va començar a principis de març a través de la milícia anomenada Szebb Jövöért (Associació de Patrulles Civils per un Futur Millor), vinculada al Jobbik. Durant setmanes, els radicals, la majoria dels quals són antics membres de la Guàrdia Hongaresa, un grup paramilitar il·legal inspirat en la Creu Fletxada, un partit feixista dels temps de l'Alemanya nazi, han intimidat els gitanos amb les seves marxes davant la passivitat social i policial. Fins i tot algunes autoritats locals han fet crides a aquestes milícies perquè protegissin els carrers dels gitanos, acusats de l'augment de la criminalitat del país.

Davant l'aprovat seguiment d'aquestes accions, el líder de Jobbik, Gábor Vona, s'ha atrevit a anunciar més ocupacions en altres localitats. El grup de "potència protectora" Vederö també es va deixar veure ja abans de Setmana Santa. "S'està escampant un clima similar al d'una guerra civil i un racisme histèric", ha assenyalat l'activista gitano Aladár Horváth. "Per als gitanos -denuncia Horváth- no existeix ni l'estat de dret, ni la policia ni la justícia. Estan desprotegits des de fa anys".

Davant les crítiques pels fets de Gyöngyöspata, el govern d'Orbán es queda tan tranquil acusant l'oposició de socialistes i verds de llançar "una propaganda antinacional".

D'acord amb fonts oficials, l'ètnia gitana representa un cinc per cent de la població hongaresa, entre 600.000 i 800.000 persones, que viuen a les regions menys desenvolupades del país, sovint en condicions d'extrema pobresa.

stats