TENSIÓ ENTRE 'TORIES' I LIBERALDEMÒCRATES
Crònica 12/12/2011

El govern de Cameron s'esquerda

El rumb que ha pres el Regne Unit, en direcció contrària a Europa, no convenç els socis liberals de Cameron. Ahir, el vice-primer ministre Clegg va dir que el no britànic al nou Tractat no és bo per al país.

Ariadna Matamoros
3 min
UN EUROPEISTA CONTRARIAT El vice-primer ministre britànic, el liberaldemòcrata Nick Clegg -europeista convençut-, va dir ahir als estudis de la BBC que se sent "tremendament decebut" pel veto del Regne Unit al nou Tractat de la UE, però va descartar trencar amb  la coalició de govern formada pel seu partit i la formació conservadora de David Cameron.

BARCELONAEl veto del Regne Unit al nou Tractat europeu ha esquerdat una mica més la coalició governamental britànica. Les divisions entre conservadors i liberaldemòcrates són profundes i el no britànic a Brussel·les augmenta la infelicitat del matrimoni Cameron-Clegg. "Estic tremendament decebut amb el resultat de l'última cimera europea, perquè penso que hi ha el perill que el Regne Unit quedi aïllat i marginat de la UE", va declarar ahir a la BBC el vice-primer ministre britànic, el liberaldemòcrata Nick Clegg. "No crec que sigui bo per a la creació de llocs de treball, per al creixement ni per a les famílies del país", va afegir el soci de l'executiu.

Clegg, europeista convençut de mare holandesa i casat amb una espanyola, va carregar contra els tories més euroescèptics que pressionen Cameron perquè es distanciï de Brussel·les. "Una Gran Bretanya fora de la UE seria considerada irrellevant per Washington i vista com un pigmeu per la resta del món", va assegurar el vice-primer ministre.

Malgrat les crítiques, Clegg va descartar un trencament de la coalició governamental perquè, segons ell, seria "pitjor per al país" i provocaria un "desastre econòmic". En la mateixa línia es va pronunciar ahir el ministre d'Exteriors britànic, l'euroescèptic William Hague, que en declaracions a la cadena Sky News va afirmar que la continuïtat de la coalició és de "vital interès" per al país. "No estem marginats", va dir Hague en resposta a les valoracions de Clegg. A la cimera europea de divendres passat el Regne Unit es va quedar sol en oposar-se a un nou Tractat que imposarà més control als pressupostos nacionals per parar la crisi del deute que s'estén pel Vell Continent. A part de Clegg, altres membres del Partit Liberal Demòcrata han carregat contra Cameron els últims dies per doblegar-se als interessos del sector financer de la City -que suposa el 10% del PIB del Regne Unit- i sacrificar la conveniència nacional.

Velles cicatrius

El votant que va donar suport a la formació de Clegg en les últimes eleccions britàniques va confiar en dos pilars dels liberaldemòcrates: el seu europeisme i la seva voluntat de portar a terme una reforma electoral. Les coses no els podien anar pitjor. Al maig el poble britànic va dir no en un referèdum per canviar la llei electoral, i fa tres dies Londres ha dit adéu a Brussel·les. La formació de Clegg podria pagar un preu alt a les urnes si en el que queda de legislatura continua donant suport a una agenda governamental euroescèptica, coincidien ahir la majoria d'analistes de la premsa britànica. Cada cop sorgeixen més crítics dins de les files liberaldemòcrates, que es queixen que el seu partit dóna el vistiplau a polítiques conservadores amb les quals no se senten còmodes. Encara és fresc el record de les manifestacions d'estudiants contra el govern per l'augment de les matrícules universitàries. Una ira que els joves van dirigir especialment contra el partit de Clegg, que va prometre durant la seva campanya electoral que no apujaria les taxes.

Segons l'últim sondeig de la Comissió Europea, un 42% dels britànic tenen un sentiment positiu respecte a Europa, mentre que un 39% en tenen una visió negativa i un 19% es declaren neutres en la qüestió. La premsa del país es preguntava ahir si els britànics acceptaran continuar contribuint al pressupost de la UE mentre la seva veu i vot es diluirà en el nou Tractat. De mitjana, segons el diari The Guardian, els britànics creuen que el Regne Unit aporta el 19% del PIB a la UE. En realitat, però, el país paga només un 0,12% més del seu PIB del que rep de Brussel·les. Cameron compareixerà avui a Westminster per explicar el veto britànic al Tractat europeu, i no es descarta que un sector dels conservadors li demanin la convocatòria d'un referèndum per sortir de la UE.

stats