PRESSUPOSTOS DESPRÉS DE LA VAGA
Crònica 31/03/2012

El govern de Rajoy s'obre ara al diàleg

L'endemà de la vaga el govern de Rajoy reobre la porta al diàleg tímidament i sense gaire convicció. Els sindicats se senten avalats per l'èxit de la convocatòria i demanen la retirada de la reforma laboral.

Pere Martí
3 min
LA PROTESTA TAMBÉ VA SER CREATIVA
 Un assistent a la manifestació de Pamplona mostrant plàsticament el seu rebuig a Mariano Rajoy. El govern del PP es va obrir ahir al diàleg per "millorar" la reforma laboral, però va descartar retirar-la.

BARCELONA.L'endemà d'una vaga és com l'endemà d'unes eleccions, tothom ha guanyat. El govern espanyol es mostra obert al diàleg però no retira la reforma laboral, i els sindicats estatals consideren que l'èxit de la mobilització obligaria l'executiu de Mariano Rajoy a moure fitxa. Però el PP té majoria absoluta al Congrés i no està disposat a cedir. Com a molt accepta obrir la porta a introduir canvis a la reforma laboral durant el tràmit parlamentari.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va explicar ahir que el govern està "disposat a dialogar en el que sigui necessari" amb sindicats i partits polítics per "millorar" la reforma laboral que està en tràmit parlamentari. La vicepresidenta va fer servir un to més conciliador que el que va fer servir dijous la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, que va subratllar que la part troncal de la normativa no es toca. "Benvinguts els que poden aportar coses" a la tasca del govern, va insistir Sáenz de Santamaría, que també va fer una crida als grups polítics perquè se sumin a la normativa perquè "ajudin a construir el que el país necessita".

Per la seva banda, els sindicats se senten avalats pels ciutadans després de la vaga perquè consideren que la ciutadania ha entès la profunditat dels canvis que introdueix la reforma laboral, segons van explicar ahir els secretaris generals de la UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo. Méndez va avisar l'executiu espanyol que hauria de tenir en compte l'èxit de la jornada i no comportar-se com un govern merament "tecnòcrata". Paral·lelament, Toxo va anunciar que en els pròxims dies enviaran una proposta de pacte global per a l'ocupació i la recuperació de l'activitat econòmica al govern, a la CEOE i als grups parlamentaris.

Descens del consum elèctric

Des de la patronal, el president de la CEOE, Joan Rosell, va reconèixer que en alguns sectors l'aturada va ser "important", però en d'altres no tant i va subratllar el descens del consum elèctric, un dels indicadors de l'activitat econòmica. Segons Red Eléctrica de España (REE) la demanda d'energia elèctrica ahir es va reduir el 14,84%.

Des de l'oposició, el PSOE i IU van expressar la seva satisfacció pels resultats de la vaga. Pel portaveu d'economia del PSOE, Valeriano Gómez, Espanya té la "immensa fortuna" de tenir uns sindicats responsables i va insistir en la importància del diàleg i la negociació amb els agents socials per recuperar la normalitat democràtica. El líder d'IU, Cayo Lara, va demanar al president del govern, Mariano Rajoy, que no passi el "corró" sobre els drets dels ciutadans i el va emplaçar a retirar la reforma laboral.

CiU la considera un fracàs

A Catalunya, el PSC, ICV i ERC també van celebrar l'èxit de la vaga. Van coincidir a demanar canvis a la reforma laboral i van instar CiU a no donar-hi suport. Però des de la federació nacionalista, el seu secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida, va subratllar en la seva carta web setmanal que la vaga havia estat un fracàs perquè no aconseguirà l'objectiu que pretenia: que el govern espanyol retiri la reforma laboral. "L'objectiu d'una vaga no es mesura per la gent que mobilitza, sinó per si aconsegueix o no l'objectiu que pretenia", va manifestar.

La valoració del govern de la Generalitat la va fer Artur Mas, que va treure importància a la vaga. Va remarcar que va tenir un "seguiment normal" i que no es va paralitzar el país, perquè ni tan sols les xifres de la funció pública van superar el 25% de seguiment. Mas va assegurar que comprèn el malestar de la ciutadania que vol mostrar la seva "disconformitat, la seva crítica o fins i tot la seva desesperança", però va defensar la reforma laboral perquè "és el que s'estava esperant des d'Europa", perquè Espanya "ho necessitava" i perquè no es podia seguir amb el règim laboral fet durant el franquisme. La vaga general, va insitir, era "inoportuna" perquè no podia modificar els plans de Mariano Rajoy, que té majoria absoluta al Congrés, però també perquè no ajuda a millorar la situació de crisi que travessa l'estat espanyol.

stats