ENERGIA
Crònica 02/03/2012

El govern argentí afluixa en el setge a la petroliera YPF

La presidenta argentina, Cristina Fernández, va rebaixar ahir la bel·ligerància contra YPF, filial de Repsol. Això va fer que les accions de la petroliera argentina es revaloritzessin un 17%.

Ara
1 min
La presidenta del govern de l'Argentina, Cristina Fernández.

BARCELONA.Les accions de la petroliera YPF, controlada per l'espanyola Repsol, es van disparar ahir al mercat de Buenos Aires després que la presidenta argentina, Cristina Fernández, afluixés la pressió sobre la companyia durant l'obertura del nou curs legislatiu.

"Prendrem les mesures necessàries per garantir el proveïment de combustible", va dir Fernández en el seu discurs davant l'assemblea legislativa, que havia aixecat gran expectació pels insistents rumors, sense confirmació oficial, sobre suposats plans d'intervenció o fins i tot de nacionalització d'YPF.

Després de la seva menció a YPF, les accions de la companyia van començar a pujar al parquet fins a revaloritzar-se un 16,8%.

Fernández va retreure a YPF la "terrible caiguda" en la producció experimentada en els últims anys. Les crítiques del govern argentí a YPF van motivar aquesta setmana una marató de negociacions, incloses converses al més alt nivell i una visita llampec a Buenos Aires del ministre espanyol d'Indústria, José Manuel Soria.

D'exemple a empresa criticada

Repsol YPF, que fins l'any passat era exhibida pel govern de Fernández com un model d'empresa participada per capital espanyol i argentí, va començar a atreure les crítiques de la Casa Rosada al desembre. L'executiu argentí responsabilitza l'empresa dels problemes de proveïment de combustible, de caiguda en la producció i falta d'inversions.

YPF, participada per Repsol en un 57,43% i pel grup argentí Petersen en un 25,4%, és un dels principals inversors a l'Argentina, el primer contribuent a hisenda, el primer productor d'hidrocarburs i dóna feina a 13.500 treballadors.

stats