RETALLADES AL REGNE UNIT
Crònica 21/03/2012

El govern britànic rebaixarà Els impostos als més rics

Més retallades al Regne Unit però menys per als més rics. És l'equació que els conservadors volen fer servir en els nous pressupostos. El ministre d'Economia els presenta avui en un Parlament molt dividit.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
JUBILEU DE DIAMANT La reina Elisabet II va renovar ahir el seu compromís amb els britànics durant la celebració dels 60 anys al tron.

BARCELONA.Fer retallades i alhora fomentar el creixement per acabar reduint el dèficit ja d'entrada és una operació complicada, però si alhora es planteja rebaixar els impostos a les grans fortunes es pot convertir en una missió impossible. El govern de David Cameron presenta avui els pressupostos per a l'any fiscal 2012-2013 en una Cambra dels Comuns clarament dividida. Les filtracions aquest cap de setmana a la premsa britànica sobre la decisió de 10 Downing Street de disminuir la pressió fiscal als més rics han posat els conservadors en l'ull de l'huracà.

El nou paquet de mesures de l'executiu preveu reduir l'impost sobre la renda a les grans fortunes -les que superen els 180.000 euros anuals- del 50% al 40% en dos anys. El ministre d'Economia i encarregat d'enfrontar-se avui a Westminster, George Osborne, ha volgut sortir abans en defensa de la iniciativa al·legant que les grans fortunes seguiran pagant a l'estat la meitat dels seus guanys però amb un nou mecanisme fiscal.

Osborne s'ha compromès a ser "extremament combatiu" amb els impostos sobre béns immobles d'estrelles musicals, banquers i jugadors de futbol. És la condició que exigeixen els liberaldemòcrates de la coalició de govern, que demanen un impost especial sobre les "grans mansions" de més de 2 milions de lliures. Els conservadors haurien acceptat aquesta mesura a última hora d'ahir, segons The Guardian .

Per allunyar-se del debat suscitat el cap de setmana, Osborne va afegir ahir que el govern es proposa fer més "transparent" el pagament d'impostos i detallar exactament a cada ciutadà com es gasten els diners que dóna a l'estat.

L'amenaça de perdre la triple A

El Regne Unit s'ha salvat fins ara de la pitjor onada de la crisi del deute europeu, però l'amenaça de les agències de ràting de rebaixar-li la màxima qualificació (la triple A) pesen sobre una economia que té previst créixer poc aquest trimestre. El país va tancar el 2011 amb una contracció del 0,2% combinada amb una taxa d'atur del 8,4%.

El conservador ministre de Finances britànic ha reiterat en múltiples ocasions que només amb un pla de "consolidació fiscal" pot evitar perdre la triple A. La gran incògnita dels pressupostos que presenta avui a Westminster és com aconseguirà combinar l'aplicació de les mesures d'austeritat per reduir el dèficit amb d'altres per impulsar l'estancada economia del país.

stats