Crònica 25/08/2011

El govern rebel demana diners i traça full de ruta a la democràcia

El cap del Consell Nacional de Transició, l'òrgan polític dels rebels libis, va viatjar ahir a París per agrair la intervenció de l'OTAN i demanar recursos per a la transició política en l'era post-Gaddafi.

Ara
2 min
El govern rebel demana diners I traça full de ruta a la democràcia

Barcelona.El líder dels rebels libis, Mahmud Jibril, va escenificar ahir l'agraïment del govern de Bengasi al suport militar de l'OTAN en l'enderrocament del règim de Gaddafi i es va comprometre a una transició democràtica. Davant del president francès, Nicolas Sarkozy, el líder europeu que va prendre la iniciativa de la intervenció internacional, Jibril va demanar l'alliberament dels fons congelats a Gaddafi per fer possible la reconstrucció i l'estabilització de la nova Líbia.

El Consell Nacional de Transició (CNT), que està a punt de convertir-se en el nou govern de Líbia, va traçar ahir el full de ruta de la transició post-Gaddafi. "El primer pas serà la formació d'una conferència nacional, amb tots els sectors de l'oposició, que farà una Constitució, un govern provisional i eleccions parlamentàries sota observació internacional. Després la Constitució se sotmetrà a referèndum, i quatre mesos més tard s'organitzaran eleccions presidencials. En el període transitori, el president del Parlament serà el president interí", va anunciar Jibril.

Després de l'impacte que ha tingut en l'opinió pública el judici contra l'expresident egipci Hosni Mubàrak al Caire, que escenifica l'obertura d'una nova era, Jibril no va voler aclarir si Gaddafi ha de ser jutjat al seu país o si les noves autoritats el lliuraran al Tribunal Internacional de l'Haia, que n'ha dictat una ordre de captura per crims contra la humanitat. Es va limitar a assenyalar que un grup de juristes libis aconsellaran el govern de transició sobre la qüestió.

1 de setembre: dia zero

Sarkozy va anunciar que París acollirà l'1 de setembre una cimera amb la participació de més de trenta països donants. La data no és accidental: és l'aniversari del cop d'estat que va portar Gaddafi al poder, el 1969. A més, han començat les negociacions al Consell de Seguretat de l'ONU per aprovar una resolució que autoritzi lliurar els fons confiscats a Gaddafi i la seva família (uns 1.000 milions d'euros) a les noves autoritats. El CNT també ha acordat amb França una ajuda específica per garantir l'inici del curs escolar al setembre i suport en la rehabilitació dels ferits als combats.

En una reunió a Qatar, els Estats Units, la Gran Bretanya, França, Alemanya, Turquia i Itàlia es van fixar l'objectiu d'aconseguir 1.700 milions d'euros perquè el nou govern pugui pagar els sous dels funcionaris i l'ajuda d'emergència.

D'altra banda, Sarkozy va ratificar que l'OTAN continuarà actuant. "Quan el CNT, d'acord amb l'ONU, digui que s'ha acabat l'amenaça gaddafista, els soldats francesos tornaran a casa", va dir. El president francès va descartar, en canvi, un atac militar contra Síria, on el règim de Baixar al-Assad no atura la repressió: "No intervindrem cada vegada que hi ha un problema", va dir, però va advertir que "el poble sirià també té dret a la llibertat".

stats