MALESTAR SOCIAL AL PAÍS EMERGENT
Crònica 17/08/2011

El govern indi deté centenars d'activistes anticorrupció

Jim Yardley
3 min
Manifestació ahir a Nova Delhi en contra de la detenció d'Anna Hazare, líder del moviment anticorrupció a l'Índia.

The New York Times / Nova Delhi.Amb l'objectiu d'evitar una gran manifestació i una nova vaga de fam a la capital de l'Índia, la policia de Nova Delhi va detenir ahir més de 1.200 persones hores després d'arrestar també un líder del moviment anticorrupció. La detenció d'Anna Hazare va crispar els ànims d'una multitud que s'havia reunit a la ciutat per denunciar la corrupció de l'administració. Hazare havia planejat començar el dejuni ahir, però la policia el va detenir a primera hora, abans que arribés a l'epicentre de la protesta, el parc de Jayaprakash Narayan. A última hora de la tarda, els agents el van deixar en llibertat.

"Ens han deixat molt clar que ens desafiarien", va argumentar el primer ministre de l'Interior, Palaniappan Chidambaram, al migdia, quan va xifrar el nombre de detinguts en 1.200. Tot i això, una cadena local només va informar de 3.000 arrestos a Bombai, on també va haver-hi manifestacions.

"Per què l'han detingut? -es preguntava Gupta, un empresari local mentre escridassava la policia-. Vostès han d'arrestar els corruptes! Per què han detingut algú senzill, honest? Aquest govern és atroç".

Durant les últimes setmanes, la tensió entre el govern i els partidaris de Hazare ha anat a més. El detonant ha estat la formació d'un moviment nacional amb la intenció de pressionar el govern perquè creï un organisme independent contra la corrupció que anomenen Lopkal. El moviment va guanyar rellevància a l'abril, quan milers de persones van engegar una vaga de fam que va atreure -de manera inesperada- la classe mitjana del país.

Espantants per la resposta popular, els funcionaris del govern van persuadir Hazare perquè abandonés la protesta convidant-lo a unir-se a un comitè especial per elaborar una legislació per a l'organisme independent. El projecte de llei està en via parlamentària, però el moviment creu ara que no és prou contundent. Per això Hazare havia organitzat una altra vaga de fam.

La corrupció no és un tema aliè al govern. El gabinet indi s'ha defensat del tema durant mesos i dilluns, durant el discurs de commemoració de la independència, el primer ministre va dedicar-hi la meitat de les paraules. Manmohan Singh va expressar tot el seu suport a una Lopkal forta, tot i que advertir que cap "vareta màgica" podria escombrar el problema de la corrupció.

Mentre l'economia índia creix a un ritme d'un 8% anual, la corrupció dels oficials s'ha convertit en un problema generalitzat i en el principal malestar popular. L'electorat no confia en la capacitat del govern per eradicar la corrupció, raó per la qual moltes persones donen suport a la creació de l'agència independent.

Hazare ja devia sospitar que podia ser detingut. Poc després de l'arrest, va aparèixer un vídeo a YouTube -que s'hauria filmat dilluns- on demanava als indis una gran protesta no violenta contra la corrupció. Hazare demanava la cooperació d'altres líders i parlava en un to radical i dramàtic. "La segona guerra de la independència ha començat", afirmava

El llegat de la no-violència

El líder del moviment provoca diferents reaccions a l'Índia. Els seus partidaris li veuen tocs de Gandhi, un home senzill i de principis en la nova Índia materialista. En canvi, els seus enemics l'acusen d'intentar afeblir el govern en pro de l'oposició -acusacions que nega amb contundència-. Tot i això, molts indis que simpatitzen amb la causa són menys entusiastes amb els mètodes de Hazare i els preocupa que els gestos teatrals i les vagues de fam soscavin els valors democràtics.

El ministre de l'Interior va negar al juny -quan va frenar una altra protesta contra la corrupció instigada pel guru de ioga Baba Ramdev- que el govern qüestionés els valors democràtics en detenir els manifestants.

stats