LES FINANCES DE L'ESTAT ESPANYOL
Crònica 03/01/2012

El govern eleva el dèficit al 8,2%

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va revelar ahir que s'hauran de retallar 38.000 milions perquè el dèficit s'enfila al 8,2%. Dijous el govern de Rajoy anunciarà més ajustos.

Sara González
3 min
TRENCACLOSQUES ECONÒMIC
 El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha de retallar 38.000 milions.

BARCELONAEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va posar ahir llum a la xifra exacta del dèficit que el govern del PP hereta de José Luis Rodríguez Zapatero. El dirigent del PP de Catalunya va anunciar que el dèficit al qual ha de fer front l'executiu de Mariano Rajoy és del 8,2% del PIB espanyol, un fet que suposa una retallada de 38.000 milions als pressupostos per rebaixar-lo fins al 4,4% exigit per a aquest any. Fernández va tancar així el debat que va obrir ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que, sense concretar, va especular amb un dèficit més gran del previst per Rajoy, mentre que el seu homòleg d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'aferrava al 8% anunciat divendres.

Els populars ja van advertir que les primeres mesures anticrisi anunciades pel consell de ministres de divendres i que suposen una retallada en la despesa de 8.900 milions i un augment de 6.200 milions en ingressos eren només un aperitiu. Montoro ja va avançar ahir que el segon capítol del pla d'ajust "urgent" s'anunciarà després del consell de ministres de dijous. No va detallar l'abast d'aquest nou paquet de mesures, però va puntualitzar que no seran ni retallades ni ajustos. L'objectiu, va dir, és aprovar noves mesures per frenar la "sagnia del dèficit" i per demostrar a Europa que el govern del PP té iniciativa, mou fitxa contra la crisi i té capacitat per prendre decisions.

En el camí de la recuperació econòmica, el ministre d'Hisenda va reivindicar que els funcionaris, als quals es congela el salari i s'augmenta la jornada laboral, en siguin els "pioners". La reforma de l'administració pública és una de les primeres mesures que Rajoy té a l'agenda.

Agenda agressiva

"El govern espanyol té una agenda reformista molt agressiva per a les pròximes setmanes en els àmbits laboral, financer, del mercat de béns i serveis i de competitivitat", va explicar també De Guindos en una entrevista a la Cadena SER. El titular d'Economia va ser el primer a apuntar que el dèficit podria ser superior al previst per Rajoy, que ja era en si mateix dos punts més del que va indicar l'executiu de Zapatero. Montoro va voler frenar el ball de xifres inaugurat per De Guindos i va matisar que la previsió es mantenia "al voltant del 8%" de dèficit per tancar el 2011.

Més enllà del que podria ser el primer error de comunicació del govern de Rajoy, De Guindos va argumentar que davant d'un escenari de creixement negatiu cal fer un programa d'estabilitat d'acord amb els socis europeus, i que si bé és "desagradable i impopular" apujar impostos cal fer-ho, perquè si no ho hauria "imposat algú altre". Va afegir, a més, que espera almenys que l'IVA no s'apugi aquest any.

La culpa de la situació es reparteix, segons De Guindos, entre l'Estat i les comunitats autònomes, tot i que seran els territoris els més susceptibles de patir les retallades. Una mostra són els 759 milions de la disposició addicional tercera que l'Estat deu a Catalunya, que tot i que els populars van dir que l'abonarien, fonts de la Moncloa asseguren que no la poden pagar. De fet, preguntat per la iniciativa del tiquet moderador que el govern d'Artur Mas vol imposar, el ministre d'Economia va assegurar que se sentia "molt solidari" amb els esforços d'austeritat que ha dut a terme l'executiu català.

Credibilitat a Europa

Malgrat que els populars hagin d'afrontar una retallada que duplica de llarg els 16.500 milions d'euros que durant el traspàs de poders del PSOE van preveure, Fernández Díaz va assegurar que és cabdal tancar el 2012 amb el dèficit del 4,4% del PIB que exigeix la Unió Europea. "Si volem credibilitat hem de mantenir els compromisos", va advertir el ministre de l'Interior durant l'acte de presa de possessió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de Llanos de Luna. El dirigent popular va voler concloure la jornada amb un bri d'optimisme: "Sortirem d'aquesta situació, però amb esforç i sacrificis".

stats