MERCAT LABORAL
Crònica 19/04/2011

El govern encarirà les prejubilacions

El ministeri de Treball endurirà les condicions de les prejubilacions. Les empreses que tinguin resultats positius hauran d'assumir part del cost. És una mesura que sembla feta a mida per a Telefónica.

T.g. / A.c.
2 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez, vol un acord polític amb el PP i els agents socials per introduir canvis en el sistema de prejubilacions.

Barcelona.Les grans empreses que tinguin beneficis hauran de pagar l'atur dels treballadors que prejubilin. Així de taxatiu va ser el ministre de Treball, Valeriano Gómez, en una entrevista concedida ahir a Catalunya Ràdio. "Hi ha desocupació quan el treballador busca activament feina i no en troba. Si no busca activament feina, si es jubila, no ha de percebre la prestació per l'atur. Però si ho fa ho ha de pagar l'empresa", va explicar Gómez.

El mateix ministre, en declaracions aquesta vegada a RNE, va concretar que hi ha dos projectes actualment en marxa que s'han d'aprofitar per canviar el règim de les prejubilacions: el de la reforma de pensions i el de polítiques actives. D'aquesta manera, el govern recupera una proposta que ja va fer en la primera negociació de la reforma de les pensions. Així ho va reconèixer un segon ministre, el de Foment, José Blanco, que va negar que ara es plantegés un canvi en les prejubilacions com a conseqüència del recent expedient de regulació que vol aplicar Telefónica, i que afectarà el 20% de la plantilla, és a dir, unes 5.600 persones.

Cal tenir present que gran part de les caixes i bancs que han reduït plantilles en els últims anys han fet servir aquest sistema de les prejubilacions. Tot i que Blanco va assegurar que la mesura no es relacionava directament amb Telefónica, sembla feta a mida. L'operadora va registrar un benefici de 10.167 milions el 2010 -amb plusvàlues comptables de la revaloració de la filial brasilera-, i preveu un programa d'incentius per a 1.900 dels seus directius valorat en 450 milions. Telefónica ha reduït plantilla en 15.000 persones de manera sostinguda des del 2000.

Valeriano Gómez sí que es va referir a Telefónica quan va dir que "no és propi d'una empresa socialment responsable" que anunciï un expedient al mateix temps que estableix un pla d'incentius "milionaris" per als seus directius. Gómez també va demanar que el PP se sumi a la iniciativa legislativa que presentarà el PSOE com a esmena als projectes esmentats que es tramiten al Congrés, i que s'intentarà pactar amb els agents socials. Per la seva banda, el portaveu d'economia del partit de l'oposició, Cristóbal Montoro, va demanar ahir en roda de premsa la compareixença del mateix Valeriano Gómez perquè expliqui al Congrés l'opinió del govern sobre la reducció de plantilla de Telefónica.

Defensa de les pimes

El secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol, també es va mostrar a favor que les empreses amb beneficis paguin part dels ajustos. "És el camí a seguir", va justificar en la primera compareixença en roda de premsa del nou president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà.

Pujol va afegir que "d'aquesta manera fins i tot es podria reduir la discriminació que hi pot haver sobre les petites i mitjanes empreses (pimes), que no es poden pagar en moltes ocasions les reduccions de plantilla".

stats