Crònica 17/04/2012

El govern espanyol carrega contra el "gest d'hostilitat"

El govern espanyol va qualificar ahir la decisió del govern argentí de "gest d'hostilitat" i va dir que prendrà mesures "contundents" que no va voler concretar. L'executiu se sent traït, perquè diu que tenia un acord verbal.

Manel Manchón
2 min
El govern espanyol carrega contra el "gest d'hostilitat"

BARCELONA.El clima de confiança s'ha trencat. La decisió del govern argentí d'expropiar el 51% d'YPF de Repsol va ser qualificat ahir pel govern espanyol de "gest d'hostilitat" que tindrà conseqüències, encara que no va voler concretar quines. El fet és que l'executiu espanyol considerava que el conflicte s'havia reconduït i que el diàleg acabaria aconseguint un acord satisfactori per a les dues parts.

Enmig d'una escalada de la prima de risc, que ahir va tancar en 435 punts (vegeu la pàgina 19), de la pressió dels mercats i de l'anunci de noves retallades per reduir el dèficit, el govern espanyol va viure ahir amb gran angoixa la decisió de la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner. Principalment pel que suposa en el cas concret de Repsol YPF, però també pel que pot suposar per al futur immediat d'altres empreses que s'han considerat en els últims anys com a "campions nacionals" i que han representat la imatge de l'Espanya moderna que havia crescut i s'havia homologat amb els principals països de l'entorn europeu, com França i Alemanya.

Després d'una reunió d'urgència del president espanyol, Mariano Rajoy, amb els ministres d'Exteriors i d'Indústria, José Manuel García Margallo i José Manuel Soria, l'executiu va deixar clar que ja té preparat un paquet de mesures, que, en tot cas, no va voler anunciar.

El mateix Margallo i Soria, conjuntament amb el secretari d'estat de Comerç, Jaime García Legaz, van explicar que la decisió del govern argentí trenca "el clima de cordialitat i amistat que han presidit les relacions entre els dos països". L'argument del govern espanyol és que la presidenta, Cristina Fernández, hauria traït un acord verbal al qual hauria arribat el ministre Soria amb els titulars argentins de Planificació i Economia. Segons Soria, l'acord verbal es va fer el 28 de febrer, amb la idea d'iniciar posteriorment les converses necessàries per trobar una solució a les demandes del govern argentí, conjuntament amb Repsol.

"No hi va haver mai una resposta", va dir Soria, en relació a l'inici de les converses, després d'admetre que el govern espanyol creia que aquest cap de setmana el conflicte s'havia reconduït. Les mesures es prendran, va dir Soria, "en els pròxims dies", però no va voler concretar si seran de caràcter comercial o diplomàtiques. Tant Margallo com Soria, a més, van voler erigir-se com a defensors del "petit accionista" de Repsol i de la mateixa ciutadania argentina, que, van dir, també se'n veurà afectada.

stats