REFORMA LABORAL
Crònica 17/01/2012

El govern espanyol manté obert el diàleg amb els agents socials

Joan Faus
2 min
La ministra de Treball, Fátima Báñez, manté totes les vies de negociació amb els agents socials.

MADRID.Tot i que el període de les negociacions es va acabar oficialment diumenge, patronal i sindicats tindran "fins a l'últim dia" del calendari que fixi l'executiu de Mariano Rajoy per presentar les seves propostes sobre la reforma laboral. Així ho van confirmar ahir a l'ARA fonts del ministeri de Treball. "El termini ha expirat però els agents socials podran incorporar nous acords fins que la reforma s'aprovi aquest primer trimestre", van explicar les fonts, que no van detallar el calendari amb què treballa el govern però van descartar que el nou marc laboral s'aprovi al consell de ministres d'aquest divendres.

La titular de Treball, Fátima Báñez, treballa "intensament" i manté "obertes totes les vies de negociació" però no ha convocat cap reunió amb els agents socials, com li va demanar ahir el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo. El govern "farà la seva reforma" però "respectarà" els pactes mínims assolits entre patronal i sindicats, com el trasllat de festius o la solució extrajudicial dels conflictes laborals. El ministeri assegura que l'objectiu de la reforma és "crear ocupació" i considera que les paraules d'ahir del titular d'Indústria, José Manuel Soria, en què descartava una legislació amb "dies per acomiadament", van ser tretes de context.

El que sí que és clar és que el full de ruta seran les 71 esmenes que el PP va presentar a la reforma laboral que va impulsar l'executiu del PSOE el 2010, en què demanava més flexibilitat interna. El mateix Rajoy ho va confirmar ahir a la roda de premsa amb el president francès, Nicolas Sarkozy. Rajoy va dir que la reforma es farà "aviat" i va demanar un "esforç" als agents socials per aprovar-la "amb l'acord de tots".

Toxo, per la seva banda, va manifestar la seva voluntat de seguir negociant. Les principals divergències són els sous -els sindicats es neguen a la congelació que demana la patronal-, la temporalitat i el cost de l'acomiadament. La CEOE vol contractes de 20 i 12 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 d'ara.

stats