REFORMA LABORAL
Crònica 21/01/2012

El govern espanyol manté la incògnita del contracte únic

El ministre d'Economia defensa "un únic contracte a temps complet" en la reforma laboral. La portaveu del govern espanyol es limita a dir que aposta per una "simplificació" de contractes.

J.f.
2 min
El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, vol pactar una congelació salarial que duri dos anys.  Monti també vol agilitzar els processos administratius.

MADRIDEl govern espanyol vol explicar-se i durant les últimes setmanes principalment ho fa en els mitjans anglosaxons. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va donar a conèixer la seva recepta contra els mals de l'economia espanyola i va avançar, potser, les línies mestres de les pròximes reformes del govern de Mariano Rajoy.

En un article publicat al diari The Wall Street Journal , el titular d'Economia va demanar menys modalitats de contracte. "Hi ha gairebé 40 tipus de contractes. Hem de simplificar el sistema: un contracte únic a temps complet amb clàusules comunes per a tots els nous treballadors, i un altre que fomenti la contractació a temps parcial", va assegurar.

La simplificació dels contractes és una vella reivindicació del PP i de la patronal CEOE. La vicepresidenta i portaveu de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, no va voler opinar ahir sobre les declaracions de De Guindos ni tampoc sobre si el govern aposta per un contracte únic en la nova legislació laboral, la qual fa una setmana que prepara i vol aprovar com a molt tard a mitjans de febrer. "La reforma té dos objectius clars: una simplificació dels contractes i donar estabilitat a l'ocupació", va subratllar en la conferència de premsa posterior al consell de ministres.

Sáenz de Santamaría es va mostrar, a més, partidària de la feina a temps parcial però amb menys assiduïtat que ara, que "per desgràcia" abunda. La portaveu va insistir que l'executiu té les idees "clares" i va reiterar els pilars de la reforma laboral: contractació, flexibilitat interna, negociació col·lectiva, formació i intermediació.

En l'article De Guindos també dóna suport a una altra demanda del mateix Rajoy i de la patronal: adequar els salaris a la productivitat i no a la inflació. Pel ministre la negociació col·lectiva "és la principal raó de la pèrdua de competitivitat que hem patit en l'última dècada".

L'evolució salarial és justament un dels aspectes de les negociacions entre patronal i sindicats en paral·lel a la preparació de la reforma per part del govern.

Salaris per sota de la inflació

El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ahir es va mostrar confiat a assolir un pacte amb la CEOE. "Són dies decisius. Estem més a prop de l'acord que del desacord", va dir en una entrevista a La Sexta. En matèria salarial la patronal demana que els sous es congelin mentre que els sindicats demanen que creixin per sota de la inflació durant dos anys. Els agents socials també estan allunyats en la flexibilitat interna i en el cost de l'acomiadament. Els empresaris volen contractes de 20 i 12 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 actuals. En aquest sentit, la CEOE va posar ahir com a "exemple" per a Espanya la reforma laboral que acaba d'aprovar Portugal, que facilita l'acomiadament i rebaixa els subsidis d'atur. Quan se li va preguntar què en pensava, la vicepresidenta Sáenz de Santamaría va dir que no és una referència per a Espanya. La reforma laboral segueix sent una incògnita.

stats