Crònica 29/02/2012

El govern espanyol prepara una retallada "sense precedents"

L'executiu presentarà divendres el sostre de despesa per al 2012 i confia que inclogui una flexibilització del dèficit. Abans el ministre d'Economia, Luis de Guindos, donarà explicacions a Brussel·les.

Joan Faus
3 min

MADRID.El govern espanyol ja ha preparat el calendari per negociar amb Brussel·les una flexibilització de l'objectiu del dèficit públic per a aquest any. Actualment és del 4,4% del PIB, però l'executiu considera que la desviació del dèficit del 2011, fins al 8,51%, molt per sobre del 6% pactat, li dóna més arguments per pressionar Brussel·les. Si no aconsegueix una relaxació, haurà d'estalviar uns 44.115 milions en un any.

El secretari d'estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va avançar ahir que el govern presentarà divendres el sostre de despesa del 2012 per a les administracions públiques i va confiar que abans ja se sàpiga si l'objectiu de dèficit ha variat o no. És a dir, urgeix Brussel·les a decidir-se. "La lògica de les coses farà que les institucions comunitàries i el govern arribin a un acord [sobre el dèficit] que es plasmarà en els pressupostos", va dir a RNE Beteta, que va admetre la dificultat de reduir més de quatre punts de dèficit en plena recessió. El dia anterior el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, havia dit que "Espanya no necessita relaxació".

L'estratègia de pressió de l'executiu tindrà el seu plat fort demà, quan el titular d'Economia, Luis de Guindos, donarà explicacions a l'Eurogrup "amb transparència i exactitud" sobre les desviacions pressupostàries del 2011. "Tots els països europeus iniciaran una revisió del seu programa d'estabilitat i aquí també hi haurà Espanya", va dir ahir De Guindos. Tot i això, va reiterar que el "compromís" de reduir la despesa és "absolut" i que el govern està disposat, amb el dèficit del 8,51%, a fer un "esforç redoblat".

Els futurs pressupostosRetallades "sense precedents"

Un cop es conegui el sostre de despesa, l'executiu elaborarà els pressupostos per a aquest any, que, si es manté l'actual objectiu de dèficit, hauran de suposar un estalvi dels comptes públics de 44.115 milions, segons les dades del dèficit del 2011 del conjunt d'administracions públiques. Ahir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va deixar clar que seran uns comptes "austers, ajustats i realistes". Més clar va ser el portaveu del PP al Congrés de Diputats, Alfonso Alonso, que va dir que el govern haurà de fer un exercici d'austeritat "sense precedents".

Què s'ha fet fins ara?Cal retallar 29.000 milions més

Si el dèficit hagués estat del 6%, l'executiu preveia una retallada de 16.500 milions, dels quals només se n'han cobert 15.100 amb la pujada de l'IRPF i el primer pla d'ajust. Però fa falta molt més per reduir el dèficit públic fins al 4,4% del PIB. Per aconseguir-ho el govern central haurà de retallar 29.015 milions més, tenint en compte que cada dècima suposa haver d'estalviar uns 1.073 milions.

Com es pot estalviar?800 empreses públiques menys

L'executiu descarta, per ara, apujar l'IVA per reduir el dèficit, tot i que deia el mateix de l'IRPF abans d'augmentar-lo. La caiguda generalitzada del consum no ajuda a recaptar més. Si no s'apugen impostos, només queda retallar. A l'espera dels detalls, el govern se centra a acabar amb despeses supèrflues. Sáenz de Santamaría va anunciar ahir que s'eliminaran unes 800 empreses públiques, el 20% del total, i s'estalviarà en la gestió de 50.000 immobles.

Qui ha de retallar més?Catalunya, del 3,72% a l'1,3%

Els esforços d'estalvi per arribar al dèficit del 4,4% variaran segons les administracions. La central haurà de retallar uns 20.392 milions, però ja hi podria incloure els 15.100 milions del primer pla d'ajust aprovat. Les comunitats autònomes, a les quals corresponen gairebé dos terços de la desviació del 2011, hauran d'estalviar 17.594 milions i els ajuntaments, 856. Per exemple, Catalunya haurà de passar d'un dèficit del 3,72% el 2011 a l'1,3% per a aquest any. A més, la Seguretat Social haurà d'obtenir un superàvit de 5.199 milions, cosa que no va aconseguir el 2011.

stats