REFORMA LABORAL
Crònica 14/01/2012

El govern espanyol demana "responsabilitat" als agents socials

L'executiu de Mariano Rajoy insta patronal i sindicats a reflexionar "sobre la responsabilitat compartida" i els reclama un últim esforç en els últims dies de les negociacions sobre la reforma laboral.

Joan Faus
2 min
La ministra de Treball, Fátima Bánez, amb el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, en una de les últimes reunions.

MADRIDEstirada d'orelles del govern a patronal i sindicats pels acords "insuficients" que han assolit sobre el nou marc laboral. Després de dies d'immobilisme absolut en les converses entre els agents socials, la vicepresidenta i portaveu del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va "apel·lar" ahir a la "responsabilitat" de patronal i sindicats en la lluita contra la crisi i la desocupació per demanar-los que tornin a la taula de les negociacions.

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Sáenz de Santamaría va recordar als representants dels empresaris i els treballadors que tenen fins a la primera quinzena de mes, és a dir, aquest diumenge, per "tractar d'enfortir" el pacte sobre la reforma laboral i que dilluns "acaba el termini" per presentar "el balanç dels acords" a l'executiu de Rajoy. La vicepresidenta es va mostrar inflexible a ampliar per segon cop el període de negociacions i va dir que dilluns el "govern treballarà" i establirà el calendari per "plantejar en breu" la nova legislació laboral, que va qualificar d'"imprescindible". "Valorarem la profunditat del seu acord i a partir d'aquí portarem a terme la reforma", va subratllar.

En un posat seriós, Sáenz de Santamaría es va mostrar molt crítica amb els pactes "puntuals i insuficients" assolits per patronal i sindicats, com el trasllat de festius, i va recordar que no han acordat els "temes troncals" de la reforma: "contractació, flexibilitat, negociació col·lectiva i absentisme". En aquest sentit, va "convidar" els agents socials a "reflexionar sobre la responsabilitat compartida" i a "buscar acords en els temes claus". "Que pensin en els milions d'aturats que hi ha al país i que els estan observant".

Si l'objectiu de la vicepresidenta era fer reaccionar els agents socials, ho va aconseguir amb escreix. Fonts de la CEOE van manifestar la seva voluntat de "contactar" amb els sindicats aquest cap de setmana. "Farem un nou intent perquè ens ho ha demanat el govern", asseguren a aquest diari, sense concretar si serien contactes telefònics o presencials.

Els sindicats, per la seva banda, van reiterar que "sempre" han tingut voluntat de negociar però es van mostrar molt crítics amb les advertències de l'executiu, ja que consideren que és la patronal qui dóna per acabades les converses. UGT va demanar al govern "que digui exactament" quina reforma desitja, mentre que CCOO va titllar de "demagògiques i enganyoses" les paraules de la vicepresidenta perquè "en dos dies no hi ha temps de res".

Les principals divergències entre els agents socials són els sous -els sindicats es neguen a la congelació que demana la patronal-, la temporalitat i el cost de l'acomiadament. Els empresaris volen contractes de 20 i 12 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 actuals.

stats