CRISI EUROPEA
Crònica 01/10/2011

El govern grec haurà d'acomiadar immediatament el 3% dels funcionaris

Grècia haurà de fer encara més retallades en el sector públic. És una de les condicions que li imposen els socis europeus. La zona euro debatrà si els bancs han de pagar més pel segon rescat.

Laia Forès
2 min
El ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos, proposa augmentar la factura dels bancs en el segon rescat.

Brussel·les.Grècia necessita aprimar encara més el cos de fun cio naris que té. El primer que han fet els inspectors internacionals de la troica (la UE, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu) en arribar a Atenes ha estat exigir l'acomiadament immediat del 3% dels 900.000 funcionaris que hi ha a Grècia. Brussel·les no vol avançar res, però ho publicava ahir el diari grec Eznos citant fonts del govern de Iorgos Papandreu.

La mesura permetria estalviar 1.500 milions d'euros addicionals fins al 2012. L'executiu grec ja s'ha posat a treballar en aquesta idea. Papandreu ha convocat un consell de ministres extraordinari per demà que tindrà com a objectiu estudiar com reduir el nombre de fun cio naris. La proposta que hi ha sobre la taula és enviar a casa 30.000 treballadors públics durant un any. En aquest període cobrarien el 60% del sou i després, o bé se'ls recol·locaria o bé serien acomiadats.

La troica ha tornat aquesta setmana a Atenes després d'haver suspès la missió a principis de setembre. S'espera que en els pròxims dies presenti un informe que determini si Papandreu ha posat en marxa totes les mesures pactades amb els socis europeus. El govern del país hel·lè està fent esforços enormes per retallar el dèficit públic, però podria ser que tanta austeritat acabi afectant negativament el creixement. Brussel·les treballa amb la hipòtesi d'una revisió a la baixa del creixement, un fet que provocaria un nou forat econòmic en els pressupostos grecs.

Una de les alternatives que estan estudiant els estats membres és que el sector bancari augmenti la seva participació en el segon rescat de Grècia. En un principi, la participació dels bancs -suposadament voluntària- estava fixada en un 21%, però algunes fonts comunitàries apunten que el sector privat hauria de pagar fins al 50% de la factura. La idea es debatrà en el pròxim Consell Europeu, els dies 17 i 18 d'octubre. En qualsevol cas, els socis de l'euro continuen insistint que Grècia no farà suspensió de pagaments. Ahir el president de França, Nicolas Sarkozy, va reiterar que la UE "no pot deixar caure" el país hel·lè, amb el qual té una "obligació moral i econòmica".

Papandreu es va entrevistar amb el president francès a París després d'haver fer el mateix al matí amb el president del Consell de la UE, Herman van Rompuy. D'altra banda, Àustria va seguir ahir l'exemple d'Alemanya amb l'aprovació del fons de rescat europeu. Ara només queden tres socis de l'euro per ratificar l'acord: Holanda, Malta i Eslovàquia. Aquest últim és el que més preocupa a Brussel·les perquè un dels partits de la coalició de govern rebutja donar llum verd a l'amplia ció del fons.

stats