PRESENTACIÓ A L'EUROCAMBRA DEL PROGRAMA DE TREBALL DE LA PRESIDÈNCIA DE LA UE
Crònica 20/01/2011

El govern hongarès encén el Parlament Europeu

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va presentar ahir al Parlament Europeu el pla de treball de la presidència de torn de la UE enmig dels atacs per la llei de premsa en vigor al seu país.

Marc Vidal
3 min
Orbán va dir als periodistes per què no li preguntaven pel pla de treball europeu.

ENVIAT ESPECIAL A ESTRASBURGUna allau de crítiques va rebre ahir el primer ministre d'Hongria, el conservador Viktor Orbán, a l'Eurocambra, on va anar a presentar el programa de treball dels sis mesos de presidència europea que va engegar l'1 de gener. Un darrere l'altre, tots els diputats, excepte els del Partit Popular Europeu, li van retreure amb duresa algunes de les polèmiques mesures que ha anat prenent des que va arribar al poder a l'abril de l'any passat amb majoria absoluta. L'objectiu principal de les crítiques va ser la llei de mitjans que preveu la supervisió dels continguts informatius a través d'un consell integrat bàsicament per membres del seu partit que té dos terços del parlament de Budapest. Però també hi va haver atacs a la llei de ciutadania, que dóna passaport hongarès a la comunitat magiar d'arrel hongaresa, que viu escampada entre set països veïns.

El debat va tenir un final més aviat crispat. Viktor Orbán, molt alterat, va assegurar que les crítiques eren una ofensa a la nació hongaresa i va adoptar el paper de víctima per fer front als atacs. "Tinc assumit que durant els sis mesos de presidència europea, Hongria serà l'objectiu de les crítiques de tothom -va dir Orbán-, m'he convertit en la bèstia negra de l'esquerra europea i haig de conviure amb això". El primer ministre d'Hongria va reiterar el seu desig d'esmenar la llei de mitjans si així l'hi demana la Comissió Europea, que li va reclamar més informació sobre la normativa després de fer-ne una primera anàlisi.

Orbán, disposat a plantar cara

Viktor Orbán es va mostrar preocupat per la imatge que es projecta de la UE quan el país que la presideix és objecte d'atac constant dels seus mateixos socis. "Però estic disposat a presentar batalla", va advertir Orban, que es va remetre a la història -la Segona Guerra Mundial i la lluita contra el règim soviètic- per afirmar solemnement que Hongria sempre serà al costat del que lluiten per la llibertat i la democràcia a tot el món.

"No m'explico com és que la Comissió Europea, que va actuar d'ofici quan Àustria va prohibir el pas de camions pel seu territori, no fa res quan s'ataca la llibertat de premsa a Hongria", li va retreure a l'executiu comunitari el president del grup parlamentari dels socialistes europeus, Martin Schulz. El més bel·ligerant contra el primer ministre d'Hongria va ser el grup dels Verds. Els seus diputats es van tapar la boca amb esparadrap quan Orbán va començar a parlar mentre aixecaven les portades de la premsa hongaresa amb la paraula "censura" que van publicar com a protesta per la nova llei. El president del grup, Daniel Cohn Bendit va qualificar Orbán de "nacional-socialista" i el va comparar amb el president de Veneçuela, Hugo Chávez.

Per molt que ho va intentar, Viktor Orbán va parlar ben poc de l'estratègia per treure la Unió Europea del cercle de desconfiança econòmica en què es troba. En aquest capítol va voler fer servir l'autoritat que li dóna ser gairebé l'únic país europeu amb un dèficit per sota del 3 per cent, el límit que fixen els tractats. "Hongria té la credibilitat necessària per tirar endavant les reformes econòmiques que calen a Europa", va gosar dir en un to desafiant. Orbán, que va marxar de l'hemicicle enmig d'una bronca dels diputats sense immutar-se, va deixar minuts després una pregunta a l'aire davant dels periodistes: "S'atrevirien tots a atacar-me si fos el president de França?" Una qüestió gens subtil.

stats