AMENACES A LA LLIBERTAT DE PREMSA
Crònica 16/03/2012

El govern hongarès lluita per silenciar una ràdio crítica

Si el seu periple judicial acaba bé, Klubrádió, una ràdio crítica amb el govern hongarès podrà mantenir les emissions. L'executiu del primer ministre, Viktor Orbán, ho ha intentat tot per tancar-la, però sense èxit.

Marc Vidal
2 min
El govern hongarès lluita per silenciar una ràdio crítica

BARCELONA."No sé com ens ho farem, però continuarem emetent. No sabem fer res més". Amb aquesta energia es va expressar ahir a Barcelona el cap de redacció de la ràdio hongaresa Klubrádió, Vicsek Ferenc, que emet des de Budapest per tot el país. O almenys ho feia fins que va arribar al poder, l'any 2010, l'actual primer ministre, Viktor Orbán, que al capdavant del partit Fidesz -dretà i populista- va obtenir a les urnes el control de dos terços del Parlament hongarès. Des d'aleshores, tot han estat bastons a les rodes per intentar silenciar aquesta emissora informativa, crítica amb les actuacions del govern.

"L'any 2010 teníem onze freqüències de ràdio per arribar a tot el país i ara podria ser que ens quedéssim només amb una", va assegurar ahir a l'ARA Ferenc, que va aterrar a Barcelona amb la bona nova que un tribunal hongarès els ha donat la raó aquesta setmana en un dels molts litigis judicials que tenen oberts per mantenir-se a les ones.

El de Klubrádió és un dels casos més emblemàtics que exemplifica les maniobres del govern de Viktor Orbán -gràcies a la seva majoria incontestable- per obtenir el control de tots els estaments de la vida pública hongaresa. "Menys el Banc Central, amb el qual no se n'ha sortit, el Fidesz ho controla tot", resumeix Ferenc.

I en aquest tot també s'hi inclouen els mitjans de comunicació. Ho fa gràcies a la llei de mitjans, promulgada per Orbán quan va accedir al poder i àmpliament criticada -a dins i a fora del país- pel biaix que fa a favor de l'executiu. La norma preveu que un consell -format només per membres del partit d'Orbán i nomenat per nou anys- repartirà les llicències d'emissió i controlarà el compliment d'un codi de conducta aprovat per l'executiu, amb multes incloses.

"El poder d'aquest consell és immens i abasta tant els mitjans públics com els privats", va explicar ahir a Barcelona l'acadèmica hongaresa Amy Brouillette, que ha analitzat el contingut i els possibles efectes nocius de la llei de mitjans al seu país. Brouillette només veu un camí de sortida per revertir la situació: "El govern hongarès necessita diners de la UE i l'FMI per evitar la fallida, i només la pressió d'aquestes dues institucions pot canviar les coses", diu.

Finançament dels oients

Mentrestant, l'emissora Klubrádió continua emetent, a l'espera de recuperar algun dia totes les llicències que tenia. Però aquest no és l'únic obstacle a vèncer. Un altre, també important, és l'ofec econòmic al qual l'ha sotmès el govern de Viktor Orbán, que li ha retirat tota la publicitat institucional, i també la de les potents empreses públiques del país.

"Vam haver de fer una col·lecta entre els oients i vam obtenir 500.000 €, que és una tercera part del nostre pressupost", explica el directiu de Klubrádió. Quan arribava a tot el país, l'emissora tenia 400.000 oients i era la segona més escoltada a Budapest. Ara molts oients s'han quedat orfes de la seva ràdio preferida, però confien que Orbán cedirà a les pressions i no la farà callar per sempre.

stats