DEBAT A L'EUROCAMBRA
Crònica 19/01/2012

El govern hongarès promet canvis per acontentar la UE

El govern hongarès està disposat a fer retocs legislatius. Tot i això, el primer ministre del país va haver d'escoltar ahir les crítiques d'eurodiputats per les polèmiques reformes. Els populars el van defensar.

Laia Forès
2 min
El govern hongarès promet canvis per acontentar la UE

BRUSSEL·LES"Vostès han après el camí de Chávez, Castro i tots els governs autoritaris", li va etzibar l'eurodiputat dels verds Daniel Cohn-Bendit al primer ministre d'Hongria, el conservador Viktor Orbán, en un debat celebrat ahir al Parlament Europeu. Orbán va viatjar a Estrasburg per participar -a petició pròpia- en el debat en què els diputats europeus havien de discutir la polèmica reforma de la Constitució hongaresa. Els canvis legislatius que ha fet el govern del país des de meitat del 2010 genera molts recels a Brussel·les. La Comissió Europea acusa el populista Viktor Orbán d'haver impulsat reformes amb un aire totalitarista que afecten sectors com el poder judicial, els mitjans de comunicació i el banc central.

L'endemà que Brussel·les anunciés l'obertura de tres expedients sancionadors a Hongria per les reformes constitucionals, Orbán va arribar a l'Eurocambra amb un to aparentment conciliador i amb el compromís d'esmenar, si cal, la Constitució hongaresa. "Ja he traslladat a la Comissió Europea que no hi haurà problemes per clarificar els seus dubtes", va assegurar Orbán. El primer ministre va enviar ahir mateix una carta al cap de l'executiu comunitari, José Manuel Durao Barroso, per fer-li saber que estava disposat a garantir el respecte a la legislació europea. No obstant això, Viktor Orbán va voler deixar clar que considera "exagerades" les crítiques i va subratllar que les reformes fetes ja "responen als valors i principis" de la Unió Europea. Barroso li va recordar que si Hongria no respon satisfactòriament, "la Comissió no dubtarà a prendre mesures més dures".

No és la primera vegada que Orbán, dissident del comunisme reconvertit a conservador populista, promet canvis i després ho acaba arreglant tot amb una simple operació de maquillatge. És el que va passar amb la també polèmica llei de premsa. La norma preveu sancions per als mitjans que no informin prou objectivament, sota el punt de vista del govern. Tot i les suposades reformes que va fer Budapest a petició de Brussel·les, ahir el govern va tancar la principal ràdio de l'oposició.

Crítiques de l'Eurocambra

Acostumats a les maniobres d'Orbán, el seu discurs no va convèncer la majoria de grups del Parlament. El president dels socialistes, Hannes Swoboda, va assegurar que les reformes constitucionals a Hongria no garanteixen els drets i llibertats dels ciutadans. "Un govern com el d'Orbán no hauria entrat a la UE", va dir Swoboda. També van ser molt crítics els liberals i els verds. Els dos grups van demanar que s'estudiï a fons les reformes que ha fet Hongria per saber si s'ha d'invocar l'article 7 del Tractat, que permet sancionar un estat membre amb la retirada del dret de vot al Consell.

Mentre els euroescèptics britànics també van criticar la deriva totalitarista d'Hongria, el principal grup de l'Eurocambra, el Partit Popular Europeu, es va situar al costat d'Orbán. "Això és un atac a un país. S'està trepitjant la seva sobirania", va dir indignat el diputat popular Giuseppe Gargani. Davant les crítiques a Orbán, el president del grup conservador, Joseph Daul, es va limitar a dir que "qui sigui perfecte, que tiri la primera pedra".

stats