Crònica 01/04/2011

El govern legítim ivorià assetja Abidjan

Les tropes del president legítim de la Costa d'Ivori van arribar ahir a les portes d'Abidjan, la capital econòmica del país, després d'una ofensiva per fer fora el president sortint, Laurent Gbagbo.

Lali Cambra
2 min
Un milicià pro Gbagbo en un carrer d'Abidjan, sota el setge de les tropes d'Ouattara.

CORRESPONSAL a Ciutat del CapEn menys d'una setmana han canviat els papers a la Costa d'Ivori. Després de quatre mesos d'iniciatives diplomàtiques infructuoses, les forces lleials al guanyador de les eleccions presidencials al país, Alassane Ouattara, van donar per exhaurida tota possibilitat de solució pacífica per descavalcar el seu rival, el president Laurent Gbagbo, que s'aferra al càrrec, i van passar a una ofensiva militar que, en quatre dies, els va dur ahir a les portes d'Abidjan, capital comercial del país i plaça forta de Gbagbo. La diplomàcia ha deixat pas al llenguatge de la guerra i els homes d'Ouattara en feien ús: "Caurà d'aquí a dues o tres hores", preveia el primer ministre del govern d'Ouattara, Guillaume Soro. "El joc s'ha acabat per a Gbagbo". Prova d'això és que el govern legítim va imposar ahir un toc de queda nocturn fins diumenge en aquesta ciutat, entre les nou del vespre i les sis del matí.

Gbagbo, cada cop més aïllat i més abandonat pels seus aliats al continent africà, tenia previst fer una declaració a la televisió pública ahir a la nit que finalment va cancel·lar. La Costa d'Ivori s'enfronta, de nou, a un moment crític en la seva història des de la guerra civil del 2002-2005, que va dividir el país. Aquesta divisió (geogràfica, ètnica, religiosa) també s'evidencia a Abidjan, amb barris pro Gbagbo i barris pro Ouattara, i és per això que es tem un bany de sang si Gbagbo decideix mantenir-se ferm i passar a l'ofensiva.

Avanç imparable

L'avanç de les forces de Ouattara ha permès que controli ja les regions econòmiques més importants. L'ofensiva es va iniciar a la capital del nord, Bouake, dimecres controlaven la capital administrativa, Yamoussoukro, la ciutat natal de Gbabgo, Gagnoa, i el port de San Pedro, de vital importància. Ahir, arribaven a Abidjan. Les forces de Gbabgo no van oposar resistència i dimecres el president derrotat a les urnes va demanar un alto el foc, conscient que el temps perdut en negociacions juga al seu favor.

Però l'ofensiva va continuar i ahir, a més, van començar els abandonaments d'un exèrcit que se suposava lleial a Gbagbo: el cap de les forces armades, el general Philippe Mangou, es va refugiar a l'ambaixada sud-africana amb la seva família, mentre fonts de les Nacions Unides asseguraven que policies i gendarmes també estaven abandonant el que ha estat president ivorià durant els últims deu anys.

El portaveu del ministeri d'Exteriors francès, Bernard Valero, va demanar que Gbagbo "tingui sentit comú" i compleixi els desitjos dels ciutadans ivorians i de la comunitat internacional. I el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, li va reclamar que cedeixi el poder i que els rivals no es llancin a la revenja.

Tot i així, Gbagbo té suport majoritari a Abidjan, especialment el del grup militant Joves Patriotes, que dissabte passat van reunir 10.000 persones en un acte públic.

Des de les eleccions del novembre, la situació política ha degenerat en crisi humanitària, amb un milió de desplaçats. La setmana passada les forces de Gbagbo van disparar morters en un mercat de la capital, on van morir 25 persones. Des dels comicis, 472 persones han mort, segons l'ONU, tot i que el bàndol d'Ouattara eleva aquesta xifra a més de 700 i demana que el Tribunal Penal Internacional jutgi Gbagbo.

stats