Crònica 12/04/2012

El govern limita el pagament en efectiu a 2.500 euros

Joan Faus / Toni Garganté
2 min
El govern espanyol vol incrementar els ingressos d'Hisenda amb diverses mesures.

MADRID / BARCELONA.D'aquí poques setmanes l'empresari que pagui més de 2.500 euros en efectiu serà sancionat. La mesura -que va anunciar ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy- forma part d'un pla contra el frau fiscal que l'executiu presentarà demà. En plena crisi, el govern està decidit a incrementar els ingressos d'Hisenda amb aquesta iniciativa i d'altres, com l'amnistia fiscal per fer aflorar diner negre i un futur pla contra el frau laboral i el cobrament il·legal de la prestació de l'atur.

La limitació a partir de 2.500 euros en efectiu afectarà qualsevol operació "en què intervingui un empresari professional", segons va

explicar Rajoy al Congrés en resposta a una pregunta d'IU. Qui no compleixi s'enfrontarà a una multa del 25% del valor del pagament. La xifra se situa a mig camí entre el model italià, amb un límit de 1.000 euros, i el francès, de 3.000. Amb aquesta iniciativa, que es va anunciar fa temps però que no s'havia concretat, es vol reduir la utilització de diner negre -especialment de bitllets de 500 euros- i evitar que les empreses emetin factures falses. L'executiu preveu recaptar amb el pla contra el frau 8.171 milions, un 11% menys del que es va ingressar l'any anterior.

A l'espera de conèixer-ne els detalls concrets, la unió d'autònoms UPTA va reclamar que el màxim de 2.500 euros s'estengui també als particulars i no només als empresaris, i que vagi, a més, acompanyat d'una limitació de l'encariment de les comissions bancàries. Menys optimista va ser l'Organització d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat.

Surt a compte pagar la multa

Un portaveu va assegurar a Efe que el límit és raonable però va descartar que comporti un augment "immens" de la recaptació.

Per la seva banda, el sindicat de tècnics d'Hisenda (Gestha) va assegurar a través d'un comunicat que sortirà a compte pagar la multa màxima del 25% sobre l'import desemborsat. Generar factures falses per realitzar aquest tipus de fraus implica estalviar-se el pagament de l'impost de societats (que grava un 30% de l'import) i l'IVA (del 4% al 18% en funció del tipus aplicable), imports molt superiors a la multa del 25%. A més, el govern ha deixat la porta oberta a sancions inferiors, fins i tot d'una quarta part de l'import desemborsat en efectiu.

stats