AMB UN ULL A LES REVOLTES ÀRABS
Crònica 06/03/2011

El govern xinès promet "estabilitat social"

El primer ministre xinès, Wen Jiabao, va obrir ahir la sessió anual de l'Assemblea Nacional Popular amb el compromís de lluitar contra la pujada dels preus que amenaça l'estabilitat social.

Marc Vidal
2 min
Un delegat de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès llegeix un informe del govern ahir, el dia de la inauguració de l'Assemblea Nacional Popular.

A Pequín aquests dies està prohibit enlairar els tradicionals estels xinesos. Tampoc els avions no poden sobrevolar la ciutat. I els vehicles que vénen d'altres províncies del país es sotmeten a una inspecció de seguretat, d'un en un. Aquestes són algunes de les mesures que envolten la celebració de l'Assemblea Nacional Popular de la Xina, el màxim òrgan de poder legislatiu en aquest país, que es reuneix anualment. L'encarregat d'inaugurar-la ahir va ser el primer ministre, Wen Jiabao, que, indirectament, semblava que tingués un ull posat en el temor que l'eco de les revoltes al món àrab arribi a la Xina.

"Últimament, els preus han augmentat força i amb rapidesa i l'expectativa és que la inflació es mantingui alta", va dir Wen Jiabao en el seu discurs davant de l'assemblea, "aquest problema té incidència directa en el benestar de la gent i afecta l'estabilitat social", va concloure. Tenint en compte que la fam de llibertat però també l'economia va desencadenar l'onada de protestes i canvis de règim al món àrab, les paraules de Wen semblen donar a entendre que el govern xinès està disposat a moure fitxa per evitar un esclat social, encara que sigui de resultes d'un augment de preus que sembla imparable. "La nostra prioritat principal és la macroeconomia per mantenir els preus estables", va afirmar el primer ministre a l'assemblea, on es va comprometre a mantenir la inflació al voltant del 4 per cent -ara és a tocar del 5 per cent i s'espera que augmenti encara més- i el creixement econòmic al 8 per cent els pròxims cinc anys.

Acabar amb les desigualtats

Més enllà de la lluita contra la inflació, que afecta directament les classes més desafavorides, el govern xinès va desvetllar tot un seguit de mesures encaminades a amortir les importants desigualtats socials de la Xina. En aquest camp, el primer ministre Wen es va comprometre a incrementar els subsidis que es donen als pagesos i als més desafavorits de les àrees urbanes per estimular la demanda interna. També va anunciar una batalla per acabar amb la bombolla immobiliària. "Tallarem de soca arrel l'augment excessivament ràpid del preu de la vivenda en determinades ciutats", va dir Wen Jiabao.

El paquet de mesures inclou també la lluita contra la corrupció i aquí el primer ministre es va mostrar implacable per acabar amb "l'extravagància, el malbaratament i el formalisme". Per això, va dir, es reduiran les reunions innecessàries, les despeses suntuoses dels líders comunistes i altres pràctiques que els distancien, segons ell, dels ciutadans.

El discurs del primer ministre, Wen Jiabao, va obrir les reunions de l'Assemblea Nacional Popular que se celebrarà durant 10 dies a Pequín. De moment, el govern xinès ha aconseguit desactivar qualsevol intent de protesta contra el règim. Encara que sigui al preu de la intimidació.

stats