ENSENYAMENT
Crònica 20/12/2011

Els graduats de FP noten menys la crisi

Els nous graduats en formació professional tenen una taxa d'atur inferior a la mitjana dels joves de 16 a 24 anys. Els que troben feina poc després de graduar-se, però, són molts menys que fa uns anys.

Auri Garcia Morera
2 min
Cicles com els de fusteria tenen un índex d'inserció inferior que els esportius, els artístics o els d'activitats maritimopesqueres.

BARCELONA.Un estudi del departament d'Ensenyament i les cambres de comerç conclou que els graduats en formació professional "se segueixen inserint extraordinàriament bé" en el mercat de treball tot i la crisi econòmica. Només un 13,1% dels graduats el curs 2009-2010 estaven buscant feina el primer trimestre del 2011, sis mesos després de graduar-se, mentre que la taxa d'atur dels joves de 16 a 24 anys era del 43,6%.

D'aquests nous graduats, però, la majoria no havien trobat feina sinó que continuaven estudiant. Aquest col·lectiu representava un 39,9% del total, mentre que els que tenien feina eren el 30,1%. La inserció dels graduats mitjans és la que més ha empitjorat en els últims anys. Del 46% del 2007 s'ha passat a un 25% enguany. En el cas dels graduats superiors aquest descens ha estat més moderat, del 53,8% al 34,9%. A més, els que ja tenen feina sis mesos després de graduar-se continuen sent el grup més nombrós.

Rigau es concentra en el futur

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va celebrar la "bona salut" de la formació professional en l'acte de presentació de l'informe, ahir a la Casa Llotja de Mar. Rigau la va definir com "la millor manera de lluitar contra l'atur", argumentant que és una formació que "prepara per a una inserció de qualitat". En relació amb els graduats que no troben feina i opten per continuar estudiant, va destacar que la formació professional "estimula la millora en el camp de la formació".

Però el que va centrar la intervenció de la consellera és el paper que la formació professional ha de tenir en el futur. Rigau va començar recordant el "gran repte" que planteja l'estratègia Europa 2020 de la Comissió Europea, que fixa l'objectiu que el 85% de la població tingui estudis postobligatoris. En aquest context, va destacar especialment que la formació professional "prepara per al futur" perquè "quan sortim de la crisi necessitarem professionals més ben formats".

Rigau també va dir que cal ser conscients dels bons resultats de la formació professional "no només en un sector, sinó de manera transversal", i va defensar que el conjunt del professorat tingui més contacte amb l'empresa perquè incorpori l'esperit d'emprenedoria.

stats