TRÀFIC DE SUBSTÀNCIES ESTUPEFAENTS
Crònica 09/01/2011

El graner de la cocaïna d'Europa ara és a l'Àfrica

Les organitzacions criminals colen la cocaïna, l'haixix i l'heroïna per on poden. La coca ve per excel·lència des de l'Amèrica del Sud, però últimament la descarreguen des d'alguns països africans.

Marta Català
2 min
CatalunyaFa, Barcelona

BARCELONA.La droga també està de moda i també fa rebaixes en temps de crisi. La cocaïna sempre és tendència, l'haixix es manté entre els més venuts, l'heroïna va l'alça i les drogues de síntesi segueixen als aparcaments de moltes discoteques. Però, quines són les rutes que utilitzen els narcotraficants per fer arribar aquestes substàncies estupefaents a Catalunya? I, les organitzacions utilitzen els mateixos mètodes?

Últimament i en el cas de la cocaïna, els narcotraficants aposten per la càrrega del material a països africans com Guinea o Cap Verd per traslladar-la a Catalunya i Europa, segons asseguren fonts policials.

"La lluita contra la droga es basa en l'anàlisi i en el treball constant, no existeix cap narcotraficant que et vulgui ajudar", va explicar l'inspector en cap Julio Fernández, cap de la secció d'estupefaents del Cos Nacional de Policia a Catalunya.

Fa uns dies la Guàrdia Civil va detenir dos pilots argentins que havien aterrat a Barcelona amb 900 quilos de cocaïna amagada a l'avió en què viatjaven des de Cap Verd. La policia assegura que certes zones de l'Àfrica s'estan convertint en l'epicentre de la cocaïna que es distribueix a Catalunya i Europa. "Allà no hi ha control estatal, els traficants carreguen grans quantitats sense que ningú els vigili", destaquen fonts de la secció d'estupefaents de la Policia Nacional a Catalunya.

La cocaïna segueix entrant via aèria també a través de les mules que volen des de l'Amèrica del Sud, via terrestre a través de camions que passen fronteres i via marítima. El port de Barcelona és un dels escenaris més utilitzats per fer arribar cocaïna camuflada en contenidors procedent sobretot de països sud-americans. Amb tot, l'any 2009, la policia va desarticular una xarxa amb 405 litres de cocaïna líquida i 20 quilos de pasta de coca amagats en falsos dipòsits d'embarcacions al Port Fòrum, a Sant Adrià del Besòs.

L'haixix i l'heroïna

"El tràfic ha disminuït a Catalunya i amb l'estreta vigilància policial a zones com el delta de l'Ebre s'han agafat moltes quantitats de droga", afirma Julio Fernández. El sud de la Península sempre ha estat el destí preferit pels traficants d'haixix per transportar la droga des del Marroc mitjançant embarcacions ràpides. Però les bandes busquen alternatives i havien intensificat l'entrada pel delta de l'Ebre, segons fonts policials: "El camí és més llarg, tenen problemes de benzina, però si aconsegueixen arribar, ja són a Catalunya i tenen més facilitat per moure la droga cap a Europa", afirmen. La pressió policial ha fet, segons Fernández, que les xarxes intentin usar la ruta del Mediterrani des de Màlaga, Múrcia i Alacant. En el cas de l'heroïna, la policia diu que les bandes la introdueixen des de Pakistan, Tailàndia i Turquia via terrestre i marítima.

stats