RIFA DE NADAL
Crònica 23/12/2011

La grossa inunda un poblet d'Osca

La rifa de Nadal va enviar ahir prop de 720 milions a Grañén, un petit poble d'Osca, que va vendre íntegrament les 180 sèries de la grossa. Els dècims es van repartir per desenes de municipis.

Auri Garcia Morera
2 min
ALEGRIA A GRAÑÉN I MANISES 
 A dalt, veïns de Grañén celebren el primer premi davant de l'administració de loteria. A baix, al centre, les boles que van donar la grossa al 58.268, entre fotografies de les escenes d'alegria a Manises, on va caure el segon premi de la rifa de Nadal.

BARCELONA.El petit i desconegut poble de Grañén, a Osca, va concentrar ahir tot el protagonisme del sorteig extraordinari de la loteria de Nadal. El número premiat amb la grossa, el 58.268, es va vendre íntegrament a l'administració número 1 d'aquesta localitat, que va repartir prop de 720 milions d'euros a desenes de municipis de la rodalia dels Monegres. César Oriol, fill dels propietaris de l'administració número 1 de Grañén, explicava ahir a l'ARA que els milions de la grossa no es quedaran al poble sinó que s'escamparan per la zona. "Ha quedat molt repartit, s'ha venut tant als veïns del poble com als dels pobles més propers", deia Oriol. "La veritat és que hem venut menys quantitat a la finestreta i més en bars, associacions i empreses de la zona", detallava.

Escampadissa per la zona

Segons els responsables de l'administració, els que més diners repartiran seran el restaurant Esperanza, d'un polígon d'Osca; el bar Carlitos, situat a la mateixa capital, i el bar Boira, al municipi de Tardienta. L'associació de mestresses de casa del petit nucli de Sodeto també havia venut moltes participacions del número guanyador. César Oriol deia ahir que la família propietària de l'administració no s'havia quedat ni un dècim del número guanyador, i que havien tornat alguna sèrie que no s'havia venut, motiu pel qual la quantitat repartida quedaria per sota dels 720 milions màxims. "No ho lamentem en absolut, ens alegrem d'haver donat el premi a la gent", assegurava.

La seva família, però, sí que va rascar part de la grossa que va tocar a Grañén l'any 1963. El seu pare, Fortunato Oriol, tenia 10 anys quan es va traslladar al poble aquell any al setembre. Dos mesos després d'arribar-hi, la família va guanyar 186.000 pessetes amb la grossa de Nadal. Amb aquests diners, van poder acabar de pagar el traspàs del bar que acabaven d'obrir.

Fortunato i la seva dona, María Pilar Azagra, ja van donar prop de quatre milions d'euros per una butlleta de la Bonoloto fa un mes i mig, i a la seva administració s'hi havien venut un primer i un segon premi de la loteria estatal i algun premi menor del sorteig extraordinari de Nadal en anys anteriors. Ahir, però, van viure el seu dia més especial com a venedors de loteria.

Escenes d'alegria

"És una festa total", explicava el seu fill en una conversa telefònica amb l'ARA una estona després que se sabés la notícia: "Ara mateix el carrer està ple, hi ha molta gent celebrant-ho i abraçant-se amb moltíssima alegria". Per a molts, però, va ser una alegria a mitges, pel fet d'haver fet rics els veïns de la zona, però sense haver-se embutxacat ni un euro. "Si toca a prop, a tots ens arriba", deia un resignat funcionari de l'Ajuntament a l'agència Efe.

Els milions de la grossa van caure en una zona, els Monegres, que feia anys que esperava una altra pluja de milions: la del projecte per fer-hi un complex de casinos a l'estil de Las Vegas, presentat l'any 2007, i que amb la crisi s'ha redimensionat a la baixa i ha anat endarrerint la seva execució fins que actualment les possibilitats que fructifiqui són mínimes. A molts dels que l'esperaven, ara ja no els farà falta. La ruleta de la fortuna els ha afavorit amb la grossa de veritat.

stats