IMPOSTOS
Crònica 13/04/2012

Un grup d'empresaris, en "insubmissió fiscal"

B.a.
1 min

BARCELONAVuit membres de la plataforma Diem Prou! -que propugna la "insubmissió fiscal" respecte a Espanya per denunciar el tracte injust de l'Estat amb Catalunya- van escenificar ahir la seva protesta registrant el pagament de l'IVA a les oficines de l'Agència Tributària de Catalunya en lloc de fer-ho a l'espanyola. Amb aquest gest els activistes, entre els quals hi ha empresaris, autònoms i una jubilada, pretenen que els diners de l'impost corresponent al primer trimestre del 2012 es quedin a Catalunya.

L'empresari de Siurana (Priorat) Andreu Bartolomé, un dels impulsors del moviment, va defensar ahir que pagar els propis impostos on un viu és el que fa qualsevol ciutadà de qualsevol poble del món. A més, Bartolomé va explicar que no creuen que estiguin fent res il·legal.

La normativa actual obliga ara l'Agència Tributària de Catalunya a traslladar el registre d'aquests pagaments a l'administració espanyola, que és l'encarregada, si ho considera convenient, d'obrir un procés sancionador. En aquesta línia, els participants de la iniciativa van confiar que el Govern no permeti que aquests diners marxin a Madrid. Bartolomé fins i tot va demanar al president de la Generalitat, Artur Mas, que doni instruccions a molts empresaris que volen fer el mateix.

D'altra banda, ahir la delegació a Catalunya de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT) va informar que preveu que més de 3,4 milions de catalans presentin enguany la declaració de l'impost de la renda del 2011, i que gairebé tres de cada quatre seran a retornar els diners, per un import total de 2.059 milions. L'AEAT va assegurar que, després del col·lapse dels últims dies, la seva web -a través de la qual es pot demanar, modificar i confirmar l'esborrany- torna a funcionar correctament.

stats