EL RÈGIM DELS AIATOL·LÀS
Crònica 24/12/2011

Ramin Jahanbegloo "La guerra contra l'Iran ja ha començat... i és bruta"

Intervenció "A l'Iran no hi haurà una invasió com han fet els EUA a l'Iraq, seran més aviat atacs aeris" Contenció "Israel pressiona Washington per atacar però Obama té dubtes sobre el cost" Desestabilització "Si esclata un conflicte al Pròxim Orient hi haurà molta tensió a la zona"

Ariadna Matamoros
2 min

El filòsof iranià Ramin Jahanbegloo és un defensor ferri de la democràcia i la tolerància que tant escassegen al seu país. El règim dels aiatol·làs el va detenir el 2006 i el va tancar a la presó quatre mesos per instigar la revolució. Ara tem que les coses es compliquin a l'Iran, que, segons ell, ja està de facto immers en una guerra.

És sostenible la situació a l'Iran?

No, per dos factors. Un d'intern, que té a veure amb la mala gestió política del règim, que ha derivat en un alt nivell de violació dels drets humans, i una mala gestió econòmica, que s'ha traduït en un augment de la inflació i de l'atur. També hi ha el factor extern, la pressió internacional amb sancions polítiques i econòmiques, que ha fet les coses més difícils per als negocis, per al govern i per a la gent. Hi ha dificultats per canviar diners i impediments en l'exportació i la importació. No és fàcil que el règim pugui continuar així.

Un atac militar contra l'Iran és una possibilitat real?

Un conflicte militar petit sí, però un a gran escala no. No serà una invasió com han fet els EUA a l'Iraq, sinó més aviat atacs aeris. Les dues explosions en bases militars que hi va haver fa poc van ser obra de serveis secrets estrangers, malgrat que el règim iranià ho negui. La guerra a l'Iran ja ha començat, encara que no hi hagi una intervenció militar. I és una guerra bruta, d'atacs a través de la xarxa, de discursos i de serveis secrets.

Com reaccionaria l'Iran a un atac estranger?

Les reaccions no vindran de Teheran, sinó de Hezbol·lah al Líban, del Moviment Al-Sadr a l'Iraq i potser Hamàs a Palestina. El règim ja ho ha dit públicament, i per això els EUA s'estan contenint d'atacar l'Iran de manera directa i ho fan indirectament.

Als EUA els interessa intervenir?

Washington és un grup de lobis. Les eleccions s'apropen i Obama i els republicans saben que el dossier iranià està vinculat al fet de guanyar les eleccions. És evident que el lobi israelià està pressionant els EUA perquè ataqui l'Iran, però l'administració Obama té dubtes sobre quin serà el cost de l'operació.

La Primavera Àrab també es veuria afectada per un Iran convuls?

La Primavera Àrab és un nadó fràgil. Si esclata un conflicte al Pròxim Orient hi haurà molta tensió i desestabilització a la zona.

I l'oposició interna a l'Iran, el Moviment Verd?

No està morta, existeix com un potencial de la societat civil. La pots trobar en el moviment feminista, en els estudiants, en els intel·lectuals... Es pot tornar a alçar en qualsevol moment i una guerra podria ser un bon pretext.

stats