CONFLICTE CONTRA ELS CÀRTELS DE LA DROGA
Crònica 13/01/2012

La guerra contra el narcotràfic a Mèxic ja ha fet 50.000 morts

Damien Cave
2 min
La guerra contra el narcotràfic a Mèxic ja ha fet 50.000 morts

THE NEW YORK TIMES / CIUTAT DE MÈXICEl govern mexicà va actualitzar ahir el nombre de víctimes en la guerra contra el narcotràfic. Segons l'últim balanç oficial, han mort 47.515 persones des de l'inici de l'assalt militar contra els càrtels per part del govern de Felipe Calderón el 2006. El recompte arriba només fins al setembre, i demostra que les morts han augmentat un 11% (unes 12.903 persones) respecte al mateix període del 2010. Tot i les dades negatives, el govern va voler obrir ahir una escletxa d'esperança. "És el primer any que l'augment de la taxa d'homicidis ha estat menor en comparació amb el període anterior", va destacar en un comunicat.

Però aquestes declaracions difícilment calmaran una població espantada per l'arribada de nous brots de violència en ciutats fins ara segures com Guadalajara. Segons alguns analistes, el govern de Calderón ha fracassat en la seva estratègia per documentar la guerra contra els càrtels. La presidència assegura que està fent un esforç de transparència, però els més crítics els acusen d'amagar informació.

"La nostra frustració més gran és que tenen informació i dades molt útils que no s'estan fent públiques", explica Eric Olson, expert en seguretat al Woodrow Wilson International Center for Scholars de Washington. També els retreu que altres dades amb què treballa el govern "no estan ben definits i poden portar a conclusions errònies."

Un balanç minimitzat

La màxima controvèrsia és el balanç de morts relacionades amb el narcotràfic. El govern va anunciar el 2010 la xifra de 34.612 víctimes amb la promesa d'actualitzar el recompte amb regularitat. Però no l'ha complert. Un grup d'acadèmics mexicans i nord-americans, entre els quals hi ha Olson, van demanar formalment les xifres al govern de Calderón, juntament amb altres dades, com ara els episodis violents que han involucrat les forces armades. Segons els investigadors, les seves demandes han estat ignorades.

La pressió va començar a finals de l'any passat. En un primer moment, Calderón va respondre que les dades es reservaven per raons de seguretat nacional. Però després que el departament d'informació amenacés d'obrir una investigació, es van publicar. Ara el gran interrogant és si l'informe oficial reflecteix amb exactitud la realitat sobre el terreny. Alguns mitjans mexicans diuen que la xifra és similar al recompte particular que ells havien fet, però d'altres creuen que el govern subestima sistemàticament el nombre de morts relacionades amb el narcotràfic.

Molly Molloy, investigadora de la Universitat de Nou Mèxic que censa casos, creu que és necessari contrastar les dades oficials amb les d'una agència extraoficial que ha documentat fins a 67.050 homicidis entre el 2007 i el 2010. The New York Times també ha demanat la informació d'àmbit local, però no ha obtingut resposta.

stats