NOVES TECNOLOGIES MOBILE WORLD CONGRESS
Crònica 13/02/2011

Els gurus tecnològics vénen a Barcelona

El Mobile Worl Congress obre demà les portes a Barcelona. Unes 55.000 persones visitaran la fira mundial del mòbil, que reuneix aquests dies les persones més importants en noves tecnologies.

àlex Font Manté
3 min
MWC, Precisament

BarcelonaEl Mobile World Congress (MWC) d'enguany és especial per dos motius: pel moment d'efervescència que viu el sector i perquè Barcelona es juga seguir acollint el saló més important de la tecnologia mòbil. La fira, que comença demà i acollirà unes 55.000 persones, rebrà la visita d'algunes de les persones més importants de les noves tecnologies.

Aquesta setmana s'han conegut notícies importants del sector i tots els seus protagonistes seran aquesta setmana a Barcelona. Els màxims dirigents de Microsoft i Nokia participaran al congrés pocs dies després que les dues companyies anunciessin un important acord de col·laboració segons el qual Nokia utilitzarà d'ara endavant la tecnologia de Microsoft als seus aparells. Steve Ballmer, conseller delegat de Microsoft, i Stephen Elop, president de Nokia, tindran l'oportunitat d'explicar com volen fer front a la puixança de l'iPhone d'Apple i del sistema operatiu Android, dissenyat per Google però utilitzat per diferents fabricants de telèfons. Segons va reconèixer Stephen Elop aquesta setmana, la força amb què han crescut Apple i Google en telefonia mòbil s'explica perquè han sabut crear "ecosistemes" al voltant dels seus productes. En un correu enviat als treballadors de la multinacional finesa, Elop va dir que els seus rivals no els estan traient quota de mercat perquè dissenyin millors telèfons, sinó perquè han dissenyat aquests ecosistemes, que inclouen xarxes socials, comerç electrònic i tot tipus d'aplicacions. [Més informació a la pàg. 49.] Precisament, les aplicacions seran una de les estrelles de congrés. No només perquè se'n presentaran moltes, sinó perquè hi ha organitzats diversos debats sobre com es poden fer més atractives, com es poden convertir en un producte massiu o com es poden rendibilitzar per guanyar-hi diners. Les aplicacions s'han convertit en una gran i inesperada font d'ingressos gràcies als telèfons d'última generació i a la irrupció de les tablets , amb l'iPad com a producte estrella. Al congrés hi haurà una àrea denominada App World on s'hi instal·laran més de 200 empreses dedicades a les aplicacions, deu de les quals seran catalanes.

Un altre dels protagonistes dels darrers dies ha estat Twitter, empresa que està revolucionant les xarxes socials gràcies al seu servei de missatges curts. Dick Costolo, conseller delegat de la companyia, farà demà una conferència al congrés. A Twitter li estan sortint molts pretendents perquè, tot i tenir 75 milions d'usuaris, el 2010 només va facturar 33 milions d'euros i, de fet, va acabar registrant pèrdues. Empreses com Facebook o Google creuen que podrien capgirar els resultats i per això estan disposades a comprar Twitter per entre 6.000 i 7.000 milions d'euros, aproximadament, segons va publicar The Wall Street Journal aquesta setmana. Per cert: aquesta setmana també serà a Barcelona Eric Schmidt, que fa poc ha estat ascendit de conseller delegat a president de Google.

Renovació del contracte

Aquest serà el sisè any en què el MWC se celebra a Barcelona. La capital catalana té garantit acollir una edició més del congrés, però després podria perdre'l. L'empresa GSMA, organitzadora de l'esdeveniment, ja ha començat el concurs per escollir-ne la seu durant el període 2013-2017. Barcelona ja és una de les quatre ciutats finalistes, junt amb Munic, Milà i París. La decisió final es podria anunciar aquest estiu, segons GSMA.

Durant el congrés s'anunciarà que la multinacional Cisco Systems ampliarà la seva presència a Barcelona, segons va avançar ahir l'agència Efe. La companyia californiana crearà aquí un laboratori de "tecnologia urbana" i utilitzarà Barcelona per provar les seves aplicacions per a ciutats intel·ligents. Cisco vol mirar d'instal·lar diferents tipus de censors que permetin comprovar els nivells de contaminació, aparcament, trànsit o controlar els serveis de recollida d'escombraries.

stats